Hírek

2005.05.30. 00:00

Az ellenzéki elnök árt a kormánynak?

Huszonöt liberális személyiség nyílt levélben kéri az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportját, támogassák Sólyom László köztársasági elnökké választását.

T. G.

A többek között Bodor Ádám, Hankiss Elemér. Radnóti Sándor, Ungár Klára és Váncsa István által jegyzett levélben azt is írják, a szabad demokrata képviselők már Sólyom jelölését is támogassák. Az aláírók szerint az ellenzék jelöltje olyan köztiszteletben álló személyiség, aki képes az emberi jogok és a jogállam képviseletére, emellett a parlamenti patkó mindkét oldalán támogatókra lelt. A levél megfogalmazói szerint az SZDSZ e szabadelvű gesztusával nyugodtan támogathatja a Fidesz és az MDF jelöltjét, hiszen nem államfőválasztásra, hanem kormányzásra szerződött 2002-ben a szocialistákkal.

– A kormányzás szempontjából „nagyon nem lenne szerencsés”, ha az SZDSZ bármilyen módon Sólyom Lászlót támogatná – mondta ugyanakkor egy hétvégi televíziós műsorban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő szerint mindez általa „ma még nem látható” módon jelentene veszélyt a közös kormányzásra nézve, mondván: bármi is a megvalósítandó feladat, annak támogatásához meg kell legyen mindenfajta feltétel, úgy a személyi, a politikai és a lelki is. Kijelentette: nem kötött háttéralkut az MSZP és az SZDSZ az államfőválasztással kapcsolatban. A kormányfő emellett hozzátette azt is: az államfőválasztás utolsó fordulójáig érdemes próbálkozni azzal, hogy az ország köztársasági elnökét ne az ellenzék adja.

Eközben Lendvai Ildikó frakcióvezető kijelentette: most, hogy ismert az ellenzék jelöltje, az SZDSZ-nek máris több oka van támogatni Szili Katalint, a szocialisták indulóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!