Hírek

2005.05.04. 00:00

Csányi veszi meg a gyulai húscéget?

Az utóbbi évek legnagyobb átalakulása következtében háromszereplősre szűkülhet a hazai húsipar. A legnagyobb befektető mostanában Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Először borpincészetet vásárolt, majd figyelme az élelmiszeripar felé fordult.

Bak M.

A magyarországi húsiparban zajló jelentős tőkekoncentráció következő felvásárlási áldozatának ígérkezik a Gyulai Húskombinát Rt. Tavalyi bevételei alapján a negyedik-ötödik szereplője a piacnak, de piacvesztése és finanszírozási gondjai miatt megfigyelők szerint rövidesen a Csányi Sándor, az OTP elnök-vezér igazgatójának utóbbi időben végrehajtott felvásárlásaival kezébe került cégcsoport fogja magába olvasztani. A magyarországi húsipart felforgató felvásárlások és gyár-bezásárások közepette egymásnak is ellentmondó értesülések kelnek lábra az ágazatban. Ezek alapján nem kizárt, hogy a jelenleg második szereplő Car-nex csoport is versenybe száll a hatalmas gyulai falatért.

Ma a Csányi Sándor-érdekeltségű Délhús-Pick csoport vezeti a piacot több mint 65 milliárd forintos éves bevétellel. A Carnex tőle lemaradva 45–55 milliárdot forgalmaz, majd a 35–40 milliárdosra becsült Debrecen-Hús következik. A Gyulai Húskombinát 13 milliárd forint éves forgalmának megszerzésével lényegében három nagy cégcsoport irányítaná a magyar húsipart. A gyulai céggel kapcsolatos hírek azután kaptak lábra, hogy a társaság állítólag megszüntetni tervezi élőállatleölésre szolgáló vágóvonalát. Az elhatározott ésszerűsítésnek azonban csak egyik variációja ez a megoldás – nyilatkozta a Világgazdaságnak Martos Géza vezérigazgató. S noha a cég „nem eladó” – mondta –, nem zárkóznak el a tárgyalások elől. A Carnexnél úgy nyilatkoztak, hogy nincsenek felvásárlási terveik, mert már tele vannak. A Herz Szalámigyárral kapcsolatban továbbra is tart a bizonytalanság. A Pickből tavaly kiszakadt patinás cég a húsiparban szinte ismeretlen tulajdonos kezébe került. Makacsul tartják azonban magukat azok a feltételezések, hogy a Formont Kft. mögött valójában Csányi Sándor áll.

A magánvagyonából elsősorban az élelmiszeriparban terjeszkedő bankvezér a Délhús 99,15 százalékát birtokolja, amelyen keresztül szerzett többségi érdekeltséget a Pick Rt.-ben. Iparági körökben arra számítanak, hogy az egyértelmű helyzet tisztázása érdekében a Délhús még ebben a hónapban nyilvános vételi ajánlatot tesz a Pick többségi tulajdonára. Ezt meg is erősítette a Délhús elnök-vezérigazgatója, Kovács László. Várható, hogy középtávon az egybeolvadás is megtörténik a Pick és a Délhús között. Lehetséges azonban, hogy a cégek párhuzamos működését fogják diktálni a piaci körülmények – mondta Kovács. Az mindenesetre kijelenthető, hogy a magyar húsiparban az elmúlt években bekövetkezett átalakulás nyomán olyan, lényegében három szereplő által uralt helyzet jött létre, amely hosszabb távon fennmarad.

A jelentős tőke befektetése következtében lényegében a magyar húsipar ismételt újrafelosztásáról beszélhetünk. Erről beszél a Debrecen-Hús csoport vezetője, Román Gyula is, akit azért szintén titkos érdeklődőnek tekintenek a Gyulai Húskombinátért zajló küzdelemben. A Román-érdekeltségű vállalatcsoport Debreceni Hús Rt.-jében a közelmúltban egymilliárd forintért kisebbségi tulajdont szerzett az állami Magyar Fejlesztési Bank. Az MFB mostanában sorra hajtja végre nagy összegű, tulajdonszerzéssel együtt járó befektetéseit hazai cégekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!