Hírek

2005.05.03. 00:00

Csősztornyok vidéke

Zöldövezet és gyártelep is található a kőbányai Kőér utcában. Nagy részét kertes házak uralják. A környékbeliek elsősorban a vidéki hangulata miatt kedvelik.

Kiss G. – Lázin M. A.

Kíváncsi tekintetek kukucskálnak be a Kőér és Harmat utca sarkán található csősztorony kertjébe. A fehérre meszelt, bástyaszerű építmény udvarában faasztalok sorakoznak. A kilátóból rövidesen vendéglő lesz.

– Remélem, lángost is sütnek majd – mondja Varga Béláné (57), aki gyerekkorától él az itt elterülő Óhegy park szomszédságában. A hatalmas zöldterületnek köszönhetően az utca nagy része valódi pihenőövezet. A fákkal és bokrokkal benőtt környezet nem csak a fiatalok játszóhelye. A terület ünnepi rendezvényeknek is otthont ad. A park túloldalán áll a lengyel plébánia épülete, ahol a magyar mellett barátaink nyelvén is dicsérik az Urat. Aki teheti, térjen be e szentegyházba. Az idegen nyelven tartott mise élményét hosszú ideig nem fogja feledni. A Gyömrői úthoz közeledve az utca képe is megváltozik. Lassan feltűnnek a Lampart Vegyipari Gépgyár szürke építményei, amelyek közül több megérett a bontásra.

Romantikus kilátó

A Kőér utca és közvetlen környéke a 18. században mint szőlőtermő vidék szerepel a térképeken. Az itt található csősztornyot Brein Ferenc építtette 1844-ben romantikus stílusban. A mára körbeépült, ám még mindig szép panorámát biztosító kilátóból hajdan a csősz tekintett szerteszét. Az ezernyolcszázas évek végén a nagy filoxérajárványok végképp kipusztították a bortermő gyümölcsöt, így felparcellázták a területet. Nemcsak házak épültek itt, hanem kőbányák is létesültek erre. Az épület 1973 óta áll műemléki oltalom alatt.

Családias hangulat

Az Óhegy park környékén igazi családias hangulata van az utcának – mondja Gergely Istvánné (53). – A gyerekek nagyon szeretnek a hatalmas zöldterületen játszani. Még a környező utcákból is idejárnak. Bár hétköznap elég nagy a forgalom, szombaton és vasárnap zavartalanul lehet pihenni. A tisztaságra sem lehet panasz, szinte mindennap erre járnak a közterület-fenntartók. Tíz éve még igencsak szemetes volt a környék. A bevásárlással már más a helyzet. Nagyobb üzletek csak két buszmegállóval arrébb találhatók. Ott azonban már több élelmiszerbolt közül lehet választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!