Hírek

2005.05.07. 06:49

Dinotemetőre bukkantak Amerikában

Amerikai kutatók egy új dinófaj „tömegsírjára” leltek Utah államban. Az őslény különlegessége, hogy átmenetet képez a húsevő és a növényevő dinoszauruszok között.

Tornai Szabolcs

Az őslénykutatók számára évtizedek óta rejtély volt, hogy a ragadozó dinók miként alakultak át békés növényevőkké. A választ egy nemrég felfedezett „tömegsír” adta meg amerikai kutatóknak. A Utah állambeli Green Rivertől délre egyetlen helyen kétezer azonosítható dinócsontra bukkantak. A hatalmas lelet csaknem százszázalékig egy eddig ismeretlen dinófajhoz tartozik.

A faj már nevet is kapott: Falcarius utahensis. Legfőbb értéke, hogy minden kétséget kizáróan a rejtély nyitját jelenti. Ugyanis átmenetet alkot a vérszomjas húsevő és a békés növényevő között. Ezt bizonyítja tollas-gyapjas teste, nagy termete, éles fogazata, és hatalmas bélrendszere. Becslések szerint 125 millió évvel ezelőtt élt, két lábon járt, másfél méter magas és négy méter hosszú volt. Minden tulajdonsága arra vall, hogy növényevő volt, bár a tudósok szerint elképzelhető, hogy időnként hús is evett. Átmeneti voltát elsősorban tíz centiméteres, hajlott karmai bizonyítják, amelyek mellső és hátsó lábai végén is megtalálhatók voltak. Növényevő lévén, nem volt szüksége félelmetes fegyverére, a karmaira, bár védekezére és esetleges támadói elijesztésére jól használhatta őket.

Ami a tömegsírt illeti, a kutatók csak találgatni tudnak. Bár nem ez az első eset a dinókutatásban, hogy egyetlen helyen hatalmas csonthalomra bukkantak. A legvalószínűbb, hogy a utah-i dinók egy forrás köré gyűltek össze a szomjukat oltani. Ám a víz mérgezett lehetett, és emiatt pusztulhatott el a csorda.

Új felfedezések

Húsevő társaikból fejlődtek ki a növényevő dinoszauruszok. Első képviselője az elefánt méretű Therizinosaurus. Maradványait 1954-ben fedezték fel a Góbi sivatagban. Hatalmas teknősnek hitték. Majd azonosították mint növényevő dinoszauruszt, de keveset lehetett kideríteni róla a szórványos és töredékes leletek miatt. Ám a utah-i dinófaj áttörést jelent a Therizinosaurus megismerésében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!