Hírek

2005.05.31. 06:28

Dobrovitz József és az ifjú tehetség

A hétvégén Vecsésen rendezték meg az 1-es, 2-es és 4-es fogatok országos bajnokságának második fordulóját, ami egyben a nemzetközi szövetség (CAI) Világkupa-sorozatának egyik minősítő versenye is volt.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="266"] Dobrovitz Józsefet és lovait még az óriási hőség sem hátráltatta Vecsésen
[/caption]A rangos nemzetközi viadalon a magyar hajtók közül a hazai pályán versenyző Dobrovitz József nyújtotta a legjobb teljesítményt. A csapatban tavaly nyáron Kecskeméten világbajnoki címet szerző hajtó ezúttal egyéniben lett az összetett verseny legjobbja. Pedig egyáltalán nem volt könnyű helyzetben, hiszen a lovaknak és a hajtóknak nem csupán a világbajnok ellenfelekkel (például a magyar Lázár Zoltánnal vagy a svájci Werner Ulrichhal) kellett megküzdeniük, hanem a májusban szokatlan forrósággal is. A tapasztalt hajtó azonban mindenkinél jobban bírta a megpróbáltatásokat. A vecsési versenyző már az első két napot követően, a díjhajtás és a maratonhajtás után is az élen állt, a vetélytársak azonban ott lihegtek a nyakában. Dobrovitz viszont hibátlan akadályhajtással megnyerte az utolsó pillanatig kiélezett versenyt. Nem csupán verőhiba nélkül teljesítette a pályát, de még a szintidőn is belül maradt.

– A hőséget természetesen a lovak és a hajtók is nehezen viselték, bár jobbára csak azok a lovak álltak le, amelyek nem dolgozták végig a telet. Ahol megvoltak az alapok, ott a nagy meleg sem okozott gondot. Szerencsére a bírók is adtak egy kis kedvezményt, és kitolták a maratonhajtás idejét, így nem kellett annyira hajtanunk a lovakat. Mi pedig azzal segítettünk a hajtóknak, hogy minden szám után azonnal eredményt hirdettünk, így aki végzett, azonnal vihette a lovakat lemosni. Egészében véve elégedett lehetek a teljesítményemmel. Díjhajtásban egy fiatal, ötéves csikóval dolgoztam, neki ez volt a második versenye, óriási tehetség, talán ezerből egy ilyen akad. Szerencsésen keveredik benne a kezelhetetlen anyja remek mozgása, és a rendszerint felettébb rossz mozgású csikókat nemző, de nagyon jól kezelhető, higgadt apjának az esze. Jövőre már indulhatok vele világbajnokságon, azt hiszem, nagy jövő áll előtte. A maratonon ez a fiatal ló még nem tagja a fogatnak, ez ugyanis veszélyes szám, könnyen szerezhet olyan súlyos sérülést, ami az egész pályafutását kettétörheti. A maratonon hibáztam, elúszott 3-4 pont, úgyhogy az akadályhajtás során nem téveszthettem. Ha csak egyetlen verőhibát is vétek, akkor elköszönhettem volna az első helytől. Szerencsére nem volt semmi gond, a lovak és én is jól teljesítettem az utolsó feladatot, ráadásul még az alapidőn is belül voltam. Az idei szezon két legfontosabb versenye Bredában és Aachenben lesz, egy-egy Világkupa-futam. Ezeken még másik fogattal, kipróbált lovakkal indulok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!