Hírek

2005.05.18. 00:00

Június 7-én döntenek az új államfő személyéről

Két ütemben, június 6-án és 7-én szavaz az Országgyűlés az új köztársasági elnök személyéről. Ebben állapodott meg a négy parlamenti frakció a házbizottság tegnapi rendkívüli ülésén.

BAMA

Mandur László (MSZP) parlamenti alelnök elmondta: arra lehet szavazni, akit legalább ötven parlamenti képviselő jelöl a magas tisztség betöltésére.  Szavai szerint az első napon kísérletet tesznek arra, hogy kétharmados többséggel válasszanak államfőt. Ha ez nem sikerülne, új jelölési folyamat indul még június 6-án, de az új szavazást másnap bonyolítják le. Ha ebben a fordulóban sem szerzi meg egy jelölt sem az összes képviselő kétharmadának igen szavazatát, még aznap délután megtartják a harmadik kört, amelyben a legtöbb voksot kapott egy vagy legfeljebb két jelöltre lehet szavazni. A harmadik fordulóban a szavazásban résztvevők egyszerű többségével lehet megválasztani az új köztársasági elnököt.

Közben Hiller István, az MSZP elnöke bejelentette: ha Szili Katalint, az Országgyűlés jelenlegi elnökét választja meg a parlament államfőnek, akkor a szocialisták Mandur Lászlót javasolják házelnöknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!