Hírek

2005.05.17. 00:00

Kiegyenlíteni a hátrányt

Míg a régi uniós országokban a megváltozott munkaképességűek átlagosan 40 százalékát foglalkoztatják, addig nálunk csak a 10 százalékát. Most pályázati pénzzel kívánják növelni ezt az arányt.

Kaszás Erzsébet

Hátrányos helyzetűek munkavállalását segítő program megvalósítását kezdi meg hamarosan országszerte harminckilenc nyertes pályázó, az Európai Unió által kezdeményezett és támogatott úgynevezett Equal (Egyenlőség) program keretében. Mivel egy-egy pályázatot többen közösen adtak be, mindez 185 hazai egyesület, alapítvány és más civil szervezet együttműködésével jön létre. Akik az Európai Unió más országaiban működő további több száz hasonló egyesülettel és alapítvánnyal veszik fel a kapcsolatot és működnek majd velük együtt.

A legtöbb nyertes pályázat a romákat és a megváltozott munkaképességűeket érinti. Továbbá a nőket, a fiatalokat, a 45 éven felülieket, illetve a hajléktalanokat, a mentálisan sérülteket és a szenvedélybetegeket. Újabb kettő az országunkban menedéket kérő külföldieket. A gyakorlatban elsősorban ezeknek az embereknek a célzott képzéséről van szó, ami számukra ingyenes. Az érintettek a saját településükön a velük foglalkozó szociális munkásoktól szerezhetnek tudomást a konkrét lehetőségekről. Illetve a program fontos része – erre is szól a kapott támogatás – a tájékoztatásuk.

Országos szinten a végrehajtásért az Equal Nemzeti Programiroda a felelős, ami az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) szervezeti keretein belül jött létre a múlt évben. Mint Balogh Attila programigazgatótól megtudtuk, első lépésben a pályázatokat készítették elő, majd kiválasztották a nyerteseket. Az elmúlt hetekben elsősorban nekik segítettek abban, hogy valóban hozzájuthassanak az európai uniós támogatásokhoz, és megkössék az ehhez szükséges szerződéseket. Azt ígérik, hogy a program teljes idejében, a 2008 végéig tartó gyakorlati megvalósítás során kapcsolatban maradnak velük. Az OFA ugyanis folyamatosan ellenőrizni fogja, hogy a támogatottak a kapott célra fordítják-e a pénzt és hogy milyen eredményességgel teszik ezt.

A munkaerőpiac szempontjából hátrányos helyzetű emberek visszailleszkedésének segítése hosszú folyamat. De míg a régi Európai Unió országaiban a megváltozott munkaképességű emberek átlagosan 40 százalékát foglalkoztatják, és természetes, hogy dolgozhatnak, addig Magyarországon mindössze a 10 százalékát. És nagyon sokan rájuk csodálkoznak, hogy miért akarnak egyáltalán dolgozni. Balogh Attila azt reméli, hogy az Equal program elsősorban szemléletváltozást hoz ezen a téren a magyar társadalomban.

Az Equal Program az Európai Unió által indított közösségi kezdeményezés. Megvalósítását a strukturális alapok elérhető forrásainak hat százaléka erejéig támogatják. Az Equalt az Európai Szociális Alap finanszírozza. Célja olyan új foglalkoztatáspolitikai módszerek alkalmazása, amelyek segítenek a munkaerőpiacon tapasztalható hátrányos megkülönböztetés és egyenlőtlenség leküzdésében. Az 2000–2006 közötti időszakban, a program első körében 1371 konkrét program indult el az Európai Unió 15 tagállamában, és akkor még a PHARE-program keretein belül két ország, a Cseh Köztársaság és a Magyar Köztársaság kísérleti jelleggel vett részt a megvalósításban. A teljes jogú tagállami státus megszerzése után, 2004-től kerülhetett sor a magyar Equal program végrehajtására.

Az Equalt az Európai Szociális Alap finanszírozza. Célja olyan új foglalkoztatáspolitikai módszerek alkalmazása, amelyek segítenek a munkaerőpiacon tapasztalható hátrányos megkülönböztetés és egyenlőtlenség leküzdésében. Az 2000–2006 közötti időszakban, a program első körében 1371 konkrét program indult el az Európai Unió 15 tagállamában, és akkor még a PHARE-program keretein belül két ország, a Cseh Köztársaság és a Magyar Köztársaság kísérleti jelleggel vett részt a megvalósításban. A teljes jogú tagállami státus megszerzése után, 2004-től kerülhetett sor a magyar Equal program végrehajtására. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!