Hírek

2005.05.19. 00:00

Négyszázmillió eurós árvízkár Romániában

Lukács J. Kolozsvár

Első hivatalos becslések szerint a romániai áradások összesen mintegy négyszázmillió eurós kárt okoztak. A pontos kárfelmérés csak azután kezdődik meg, hogy a vizek teljesen visszahúzódtak medrükbe. Vasile Blaga belügyminiszter elképzelhetőnek tartotta, hogy a most bejelentettnél nagyobbak az árvízkárok. Temes megyében egyelőre mintegy tízmillió köbméternyi vizet sikerült kiszivattyúzni a százmillió köbméterből, a munkában a magyar szivattyúk mellett német és román szerkezetek is részt vesznek.

Borbély László területrendezési miniszter tegnap Sepsiszentgyörgyön közölte, hogy összesen huszonnyolc cég jelentkezett a helyreállítási munkálatok elvégzésére. A román kormány ezeregyszáz ház felépítését kezdené meg június huszadikán.

Tegnap egyébként újabb magyar önkéntesek indultak az árvíz sújtotta Temes megyébe. A Fővárosi Vízművektől tizenegy, a Polgári Védelemtől pedig három ember segít majd az ivóvízhálózat fertőtlenítésében, illetve magával visz Újvárra egy víztisztító és csomagoló berendezést is. Ezzel naponta tízezer embert tudnak ellátni ivóvízzel a környező magyarlakta településeken. A két hétre tervezett segítő akció költségeit a Belügyminisztérium állja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!