Hírek

2005.06.01. 00:00

Összeverekedtek a romák

Az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) tegnapi közgyűlésén összeverekedtek Kolompár Orbán elnök és Horváth Aladár képviselő köreihez tartozó „ellenérdekelt” felek.

Körmendi G. – Izing A.

[caption id="" align="alignleft" width="297"] Rostás László, a Kolompár-ellenzék tagja nyilatkozik a földszinten. A második emeleten Kolompár Orbán beszél. A háttérben Horváth Aladár.
[/caption]A teremben lévő negyvennégy képviselőből huszonnégy aláírta a követelést, hogy módosítsák a szabályzatot. Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Kolompár Orbán elnök és helyettesei ellen. Kolompár a II. emeleti tárgyalóban sajtótájékoztatót rögtönzött. A képviselők egy része szerinte nem tudta elfogadni a szavazás végeredményét, emiatt tört ki a botrány.

Egy képviselő egy másiknak rontott neki, kezében ásványvizes palackkal. Üvegek törtek, ordítoztak, székek borultak. Rostás László képviselő a Dohány utcai székház előterében elmondta: rátámadtak. Megkérdeztük az elnököt, igaz-e ellenfeleinek állítása, miszerint ő jelt adott volna embereinek az erőszakra. Kolompár  ezt cáfolta. A szavazás lassítása az elnök ellenzékének érvelése szerint annak kedvez, akit le akarnak váltani. Az ülésről több olyan képviselő is hiányzott, aki Kolompár Orbán köréhez tartozik és mellette szavazott volna.

Kökényesi Gábor sajtófőnök az ülés közben egy cetlit tett az elnök elé. Megkérdeztük, mi állt a cédulán. Kökényesi nem titkolta: „Húzd az időt, az idő nekünk dolgozik!” Az erőszak miatt több képviselő a földszintről a II. emeletre menekült. Később onnan szivárogtak vissza. Kökényesi lement a földszintre, hogy az elnök asztalon hagyott iratait felhozza. Már nem találta, de a cetlit meglelte. Magához akarta venni, de közben szóváltásba keveredett egy hölggyel. Az ő kiabálása és a két forrásból kétféleképpen elmondott jelenet hatására két nem Kolompárhoz tartozó képviselő ugrott oda. Rángatni, lökdösni, rugdalni kezdték. Ő az elnök és a cigányság embereként határozta meg magát.

A székház előterében elhagyott dokumentumot találtunk. Egy ÖCO által megrendelt független könyvvizsgálói jelentés volt. Az összegzés szerint egyes célprogramokra kötött szerződésekkel az ÖCO megsérti az államháztartási törvényt. A fedezethiány lapunk értesülése szerint 33 millió forint a szervezetnél, amely 2005-ben kéthavi működési támogatásuknak megfelelő összeget tesz ki. A Kolompárt támadó Horváth szerint ez a bizalmatlansági indítvány alapja.

Többségi álláspont kisebbségi kérdésben

Az úgynevezett etnobiznisz végét jelentheti a kormánypártok és az ellenzék azon megállapodása, amellyel tegnap módosították a kisebbségi törvényt. Egy önbevalláson alapuló bejelentkezési rendszert dolgoztak ki. E szerint csak az szavazhat a kisebbségi választásokon, aki kisebbséghez tartozónak vallja magát. A kisebbségi önkormányzati képviselőjelölteknek nyilatkozniuk kell nyelvtudásukról is. Ez lehetővé teszi a politikai kontrollt, vagyis a kisebbségi nyelvet nem beszélők elvileg nem kerülhetnek majd az önkormányzatokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!