Hírek

2005.05.12. 09:39

Sárosdy Eszter Monet festményeiért rajong

A híradós alig tudott választani számtalan kedves képe közül. Annyit azonnal rávágott: az impresszionisták művei a kedvencei.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="133"] „Órákig nézegetném Monet képeit”
[/caption]Az RTL Klub híradósa és az Antenna főszerkesztője, Sárosdy Eszter (29), gyerekkorát Kaposvárott töltötte. Ott alkotott Rippl-Rónai József is – mesélte. Eszter édesapjának és nagypapájának is a kedvenc festője volt a város szülötte. Ő is imádja gazdag színvilágát és azt, hogy bátran stilizált. A piktor művészetének úgynevezett „fekete korszakát” is ismeri, a látványos, szecessziós színvilágot. Kaposvár mellett, a Róma-villában alkotott a festő, háza ma múzeum. Eszter kedvesével, Alföldi Zoltánnal járt ott, miközben felidézte gyermekkora emlékeit.

Magától értetődik, hogy Eszter Párizsban nem hagyta ki a Musée d’ Orsay-t. Ott őrzik az impresszionizmus halhatatlan remekműveit. Az irányzat atyja, Claude Monet (1840–1926) festményei iránt valósággal rajong. Idézte Monet csodálatos mondatát: ,,Ugyanolyan természetességgel festünk, ahogy a madár énekel”. A tévés elárulta, akár órákig képes elnézegetni Monet képeit. Rajong a Nők a kertben vagy Az infánsnő kertje című képekért. Felidézte a történetet Monet és Renoir barátságáról.

[caption id="" align="alignleft" width="266"] Claude Monet: Tavirózsák (1905, Musée D’Orsay, Párizs)
[/caption]A két óriás együtt állított ki az impresszionisták első nyilvános jelentkezésén, 1874-ben. Magát az irányzatot is Monet napfelkeltét ábrázoló festményéről, az Impresszió címűről (1872, Párizs) nevezték el. A festő tengert ábrázoló festményei úgy hatnak Eszterre, mintha ott állna a vízparton. Szerinte a francia impresszionista az egyedüli, aki így visszaadja a víz változó, hatalmas mozgását.  A végtelen víz szüntelenül megújuló fényeit, szinte még az illatát is érzi.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!