Hírek

2005.05.17. 06:31

Tíz év börtönre ítélhetik

A leggazdagabb orosz adócsalási perében tegnap elkezdték a vád ismertetését. Az államügyész tíz év börtön kiszabását kérte.

Csák Elemér

Egy moszkvai bíróság hétfőn megkezdte ítélethirdető ülését Mihail Hodorkovszkij, a feldarabolt Jukosz olajcég volt vezére és üzlettársa, Platon Lebegyev adócsalási perében. Az ítélethirdetést eredetileg április 27-re tervezték, de aztán kivárták vele a nagyszabású Győzelem napi ünnepségek lezajlását. Az államügyész a maximálisan kiszabható tízévi börtönt kérte a két olajmágnás fejére bűnszövetkezetben elkövetett nagystílű csalásért és adózás alóli kibújásért a tíz hónapos tárgyalás végén. A védelem teljes felmentésükért szállt síkra.

Irina Kolesznyikova bírónő keddre napolta el a folytatást, miután három órán át olvasta a vádat. A védők megállapítása szerint a felolvasott verdikt helyenként szóról szóra a vádzáradékot ismételte. Eszerint Hodorkovszkij és Lebegyev bűne: bűnszövetkezetben elkövetett lopás, különösen nagy értékre elkövetett csalás, más tulajdonosok sérelmére megtévesztéssel elkövetett károkozás személyi jövedelemadó-csalásban, valamint bírósági határozat szándékos elszabotálása. A két olajmágnás a vád állításában eltulajdonította egy 1994-ben privatizált műtrágyagyár 20 százalékos pakettjét, majd 1998–2002 között fondorlatosan elszabotálták a pakett állami tulajdonba való visszaadására vonatkozó bírói döntést. Végül a vagyonügynökséggel kötött peren kívüli egyezséggel olcsón legalizálni próbálták a megtartását.

A Jukosz és főrészvényesei elleni kampányt általános vélemény szerint a Kremlből ösztönözték. Bírálói szerint Vlagyimir Putyin elnök meg akarta törni az ellenzéki pártokat pénzelő, politikájával szembehelyezkedő Hodorkovszkijt. Annál is inkább, mert az olajmágnás jelezte: Putyin ellen indulna a következő elnökválasztáson. Egyben példát kívánt mutatni a többi cégnek, amelyek hasonló módszereket használtak adójuk minimalizálására. Ezzel együtt a Kreml elhatározta, hogy megerősíti ellenőrzését a stratégiai olajágazatban. Az Európa Tanács és az amerikai kormány kétségbe vonta Hodorkovszkij perének jogszerűségét. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter jelezte, hogy Washington az orosz jogállamiság fokmérőjeként követi nyomon a Jukosz-ügyet.

Mindamellett kevés egyszerű orosz hullat könnyeket Hodorkovszkijért. Az emberek többsége ma is a két tucat iparmágnás közé sorolják, akik az 1990-es évek vadprivatizációiban a hazai ipar nagy szeleteit szerezték meg, miközben milliók jutottak még mélyebb szegénységbe. 2004-ben még a Jukosz óriáscég vezetője volt Oroszország leggazdagabb embere. 15,2 milliárd dolláros vagyona azóta „alig” 2 milliárdra olvadt. Az ország legvagyonosabb embere immár a Nagy-Britanniában élő Roman Abramovics,  csaknem 15 milliárd dollárral.

Mihail Hodorkovszkij

1963-ban született. 1985-ig ácsként dolgozott. Vegyészmérnök-technológusi, majd üzemközgazdászi diplomát szerzett. MENATEP néven tudományszervezői intézetet hozott létre, amely – ellenfelei szerint – számítógép-alkatrészek csempészetével foglalkozott, majd hadiipari cégektől kapott pénzügyi megbízásokat. 1992-től az orosz kormány tagja, döntő szava van energetikai ügyekben és üzletekben. Cégcsoportja 1996-tól felvásárolta a volt állami olajtársaság részvényeit, ő maga az egyik fő részvényes lett. 2002-ben a Forbes magazin szerint a világ 30 leggazdagabb emberének egyike. 2003-ban lemondott a Jukosz óriáscég vezetői posztjáról.

Anyja féltette az üzlettől

A tárgyalóteremben tegnap ott voltak Hodorkovszkij szülei is. A per kimeneteléről nem kívántak nyilatkozni. A The Times tudósítójának a 73 éves anya azt mondta: „Misa nagyszerű vegyész lett volna. Figyelmeztettem, hogy veszélyes dolog üzletelni, de ő abban bízott, hogy minden rendeződik”. Az idős szülők korábban az átlag szovjet–orosz állampolgárok életét élték. Egy mérőműszereket gyártó üzemben dolgoztak, panelház kétszobás lakásában laktak. Amióta fiukat 2003-ban letartóztatták, havonta két órát találkozhatnak. Most azt tervezik, a börtön közelében vesznek ki lakást, hogy gyakrabban láthassák az elítélt milliárdost.

Tüntettek a bíróságnál

A Mescsanye kerületi bíróság épületével szemben mintegy háromszáz, zömmel fiatal liberális ellenzéki tüntető követelte Hodorkovszkij szabadságát, zászlókat lengetve (bár egy idősebbekből álló kis csoport az ügyészség pártját fogta). Az engedélyezett tüntetési idő után rohamrendőrök gumibottal kiszorították a még ott maradt liberálisokat. Garri Kaszparovot, a liberális vezetőnek felcsapott volt sakkvilágbajnokot testőrei óvták meg az előállítástól.

aMióta fiukat 2003-ban letartóztatták, havonta két órát találkozhatnak. Most azt tervezik, a börtön közelében vesznek ki lakást, hogy gyakrabban láthassák az elítélt milliárdost. Tüntettek a bíróságnál A Mescsanye kerületi bíróság épületével szemben mintegy háromszáz, zömmel fiatal liberális ellenzéki tüntető követelte Hodorkovszkij szabadságát, zászlókat lengetve (bár egy idősebbekből álló kis csoport az ügyészség pártját fogta). Az engedélyezett tüntetési idő után rohamrendőrök gumibottal kiszorították a még ott maradt liberálisokat. Garri Kaszparovot, a liberális vezetőnek felcsapott volt sakkvilágbajnokot testőrei óvták meg az előállítástól. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!