Hírek

2005.06.09. 00:00

A baktériumok is zabálják a művészetet

A világhírű francia festő, Edgar Degas idősebb korában viaszszobrokat is készített. Ám nemrég kiderült: mikrobák lakmároznak e műalkotásaiból.

Tornai Szabolcs

A „modern élet klasszikus festője” – ahogy Edgar Degas (1834–1917) önmagát meghatározta – főleg a Táncosnők és az Aktok című két sorozatával lett világhírű. Kevésbé ismert azonban, hogy a mester idősebb korában, vagyis az 1890-es évektől kezdve szobrokat is készített. Ezek persze ugyanolyan felbecsülhetetlen értéket képviselnek, mint festményei. Hálás vitatéma, hogy Degas a nagyközönségnek vagy csak saját örömére készítette-e szobrait. Ámbár tény, hogy a szobrászat új fejezetét nyitotta meg azzal, hogy e kései műveihez méhviaszt, disznózsírt, agyagot, parafát, rongyot, drótot használt fel. Nem kis megrökönyödést, sőt sokakban felháborodást keltett, amikor 1881-ben kiállították a Kis táncoslány című, majdnem életnagyságú viaszszobrát, amely igazi tütübe és blúzba van öltöztetve. Az emberek többsége a szobrászat megcsúfolását látta benne. Ma már sokak szerint a modern szobrászat kezdete a Kis táncoslánytól számítható.

Degas viaszszobrainak nagy részét ma Washington D. C.-ben, a Nemzeti Művészeti Galériában őrzik, plexiüveges vitrinekben, szabályozott hőmérsékleten. Nemrég azonban furcsa jelenségre lettek figyelmesek a szakemberek: a viaszszobrok „izzadnak”. Baktériumok lakmároznak a műalkotásokból, és eközben pára szabadul fel. Tüzetes vizsgálatnak vetették alá a szobrokat, és az az eredmény: a mintákon talált baktériumok több mint fele termel olyan enzimeket, amelyek lebontják a méhviaszt. Ám egyelőre szabad szemmel észrevehetetlen a károsodás. Mindenesetre a szakemberek azt sürgetik, hogy a vitrineket levegőtisztító berendezésekkel szereljék fel. Más nagy múzeumokban, így a párizsi Louvre-ban is felfigyeltek a jelenségre. Tény, hogy a viaszszobrokat jóval nehezebb épségben megőrizni, mint a bronzból készülteket.

Degas számára alapelv volt, hogy olyan anyagokkal dolgozzon, amelyek a későbbi változtatásokat is lehetővé teszik. Ezért sem járult hozzá, hogy szobraiból bronzmásolatot készítsenek. Halála után ez mégis megtörtént, és a másolatok ugyanúgy dollármilliókra rúgnak, mint az eredeti viaszszobrok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!