Hírek

2005.06.16. 06:26

A versenyhivatal döntésén múlik a Mol gázüzletágának értékesítése

A Magyar Energia Hivatal és a versenyhivatal engedélyére vár a Mol Rt., amely értékesíteni akarja gázüzletágát. A MEH döntése még ebben a hónapban várható.

B. M.

Az olajipari cég és a német E.ON Ruhrgas tavaly kötött megállapodást a gázágazat egy részének eladásáról. Ennek értelmében a németek a gázkereskedő Mol Földgázellátó Rt. és a tárolást végző Mol Földgáztároló Rt. 75 százalékát mínusz egy szavazatot vesznek meg, együtt az orosz Gazprommal felesben birtokolt Panrusgaz ötven százalékával. Az E.ON-nak az ügylet után két évig joga lesz megvenni a Mol Földgázszállító Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatnyi részét, továbbá a gázülteágnak kisebbségi hányadát is. A MEH közleménye szerint a teljes gázágazat piaci értéke 2,2 milliárd euró (550 milliárd forint).

A versenyhivatali eljárásra azért van szükség, mert az E.ON-nak többségi tulajdona van a Középdunántúli és a Déldunántúli Gázszolgáltató Rt.-ben, kisebbségi része a Fővárosi Gázművekben. Emellett birtokol még három áramszolgáltatót és erőműveket is. Ennek a kiterjedt érdekeltségnek a piacra gyakorolt hatását kell elemezni. A Molnak az Orbán-kormány idején mesterségesen alacsonyan tartott földgázárak miatt a gázüzletágban évi több tízmilliárdos vesztesége származott.

A hatóságilag rögzített fogyasztói árak következtében a társaságnak most is 1–1,5 forint vesztesége van a gáz köbmétere után – áll a Világgazdaságban. Igaz, a szintén rendeletben rögzített díjak alapján a szállításban és a tárolásban keletkezik 8,5–10 százalék haszon. Jelenleg megállíthatatlan a földgáz világpiaci árának emelkedése. Egy év alatt 40 százalékot drágult az irányadó átlagár. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!