Hírek

2005.06.25. 00:00

Akaratom ellenére felboncolták

KEGYELETSÉRTÉS Olvasónk elhunyt édesapját a hozzátartozók akarata ellenére felboncolták. A temetkezési vállalat ezután méltatlan módon ravatalozta fel. Mindez tetézte a gyászolók fájdalmát.

BAMA

Az elhunytat a kórháznak akkor van joga a hozzátartozók beleegyezése nélkül felboncolni, ha a halál oka tisztázatlan. A dolgot az osztályvezető főorvosnak mindenképpen meg kell beszélnie a rokonokkal. Utána a patológiai osztály vezetőjével is értekeznie kell. A végső döntést az intézmény főigazgatója mondja ki – tudtuk meg a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában.

Ha a beteg nem a kórházban, hanem otthon hunyt el, a halál beálltát és okát a háziorvos állapíthatja meg. Amenynyiben az ok ismeretlen, a fent ismertetett úton kell eljárni. Külön eset, ha az elhunyt személy bűncselekmény áldozata volt. Ekkor a rendőrség igazságügyi orvos szakértőt bíz meg, derítse ki a halál okát. A vizsgálat része lehet, hogy a halottat felboncolják. Ha a halál oka tisztázott, az elhunytat a rokonok ellenzése dacára jogszerűen nem boncolják fel. Az embernek nemcsak életében, de halálában is vannak személyiségi jogai. Önkényesen senkit nem boncolnak fel.

Bizonyos esetekben kegyeletsértő, ha a temetkezési vállalat méltatlan módon ravatalozza fel a halottat. Ilyenkor a család büntetőfeljelentést tehet a rendőrségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!