Hírek

2005.06.18. 00:00

Az autókölcsönzés buktatókkal jár

Érdemes Magyarországról megrendelni a kocsit, amit külföldi szabadságunk idején használunk, hiszen így sem fizetünk többet. Így tett olvasónk is, mégis porszem került a gépezetbe.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="152"] A kölcsönautó visszavitelekor mindig kérjünk számlát, így később már nem követelhetnek rajtunk semmit
[/caption]Meglepetés érte olvasónkat, amikor a lisszaboni repülőtéren nem kapta meg zökkenőmentesen a Hertztől a bérautóját, amit Budapesten kifizetett. Ennek oka, hogy a kölcsönző cég kérte a bérlő hitelkártyáját, ami nem volt. Végül a bérletet Magyarországon szervező utazási iroda vállalta, hogy saját hitelkártyájáról biztosítja a kölcsönző számára ilyenkor szükséges letéti öszszeget. Mint Kozák József, a Hertz magyarországi képviseletének vezetője, a Magyar Autókölcsönzők Szövetségének elnöke elmondta, tulajdonuk védelme érdekében szükséges nekik a hitelkártya. Balesetet például ittasan is lehet okozni, amikor a biztosító nem fedezi a kárt.

Mint Haraszti Géza, az Europ-car Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Autókölcsönzők Szövetsége Felügyelő Bizottságának elnöke elmondta, a mindenképpen szükséges letéti összeg általában 500-1000 euró, ami magában foglalja a biztosítási önrészt – például lopás, törés esetére –, és általában egy tank benzint. Az autókölcsönző a kocsi átadása előtt a hitelkártyán elkülöníti ezt az összeget. Ha a bérlő a kocsit sérülésmentesen, tele tankkal visszahozza, akkor ennek zárlatát megszüntetik, az összeg ismét szabadon felhasználhatóvá válik a kártyatulajdonos számára. Ha még a számlát nem rendezte, akkor a bérleti díjat levonják a hitelkártyáról, s így válik rendezetté a bérlet.

Mint ismert, a hitelkártya és a Magyarországon még elterjedtebb, úgynevezett betéti kártya között lényeges különbség van. A hazai betéti kártyákon, illetve a mögöttük lévő bankszámlán annyi pénz van, amennyit a tulajdonosa ott elhelyzett. A hitelkártyán pedig nincs előre befizetett összeg, hanem a bank bocsát a megválogatott, fizetőképes ügyfelek rendelkezésére egy hitelkeretet. Amennyit ebből fölhasznál az ügyfél, azt meghatározott időn belül visszafizeti. Ez a körforgás ismétlődik a költés ütemében.

A nyugat-európai gyakorlatban manapság már a lakosság többségének van hitelkártyája, ott az az általános gyakorlat. Azoknak a külföldre utazó magyaroknak, akiknek „csak” úgynevezett betéti kártyájuk van, kell néhány biztonsági intézkedést tenni, s akkor általában azt is elfogadják. Ez azonban nem szentírás, akadhatnak kivételek. Nem árt erre annál a kölcsönzőnél rákérdezni, amelynél Budapesten megrendeljük a kocsit. Az első, hogy a betéti kártyának mindenképpen dombornyomásosnak kell lennie. Azaz a kártyán lévő számoknak és betűknek ki kell domborodniuk a műanyag lap síkjából. Fontos továbbá, hogy a kártyán legyen megfelelő mennyiségű szabadon felhasználható összeg. Tehát legalább ezer eurónyi, azaz mintegy 250 ezer forintnyi, hogy ezt a bizonyos letétet – szükség esetén – ki tudjuk fizetni. Ha tehát van ugyan a számlán pénz, de annak nagyobb része le van kötve, vagy a hozzáférést legfeljebb napi 100-200 ezer forintban határoztuk meg, akkor utazás előtt ezen módosítani kell.

Mielőtt átvesszük a kocsit, érdemes alaposan körbejárni, az esetlegesen meglévő kisebb sérüléseket jelezni, s írásban rögzíteni. Visszavitelkor mindig kérjünk számlát a kölcsönzőtől. Ezzel lehet lezártnak tekinteni egy üzletet. Utólag nem reklamálhat a kölcsönző, pótlólag nem fizettethet többet velünk valamilyen más jogcímen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!