Hírek

2005.06.08. 06:22

Az elnökválasztás, és játék a demokráciával

Sike Sándor

Volt ünnepi pillanata is a napnak. A képviselők által spontánul elénekelt Himnusz és Sólyom László megválasztott köztársasági elnök eskütétele, rövid beszéde ilyen eseménynek nevezhető. Könnyű írni, hogy felejtsük el mindazt, ami előtte történt, hogy holnaptól megy tovább az élet a normális kerékvágásban. A valóság ennél az óhajnál azonban sokkal bonyolultabb.
Megalázás, sárba tiprás, bohózat. Ezek a verbális előzmények ugyanis. A választási folyamatban az említett szavak sűrűn hangzottak el. Különösen a parlamenti procedúra időszaka bővelkedett a túlfűtött nyilatkozatoktól. A megnyilvánulások közös vonásaként minden politikai erő a másik felet illette a csöppet sem hízelgő kifejezésekkel. Mi pedig – akiknek elnököt adtak –, értetlenkedve néztük a képernyőt, az internetes hírportálokat, időnként pedig egymást. Nagy nézelődésünkben pedig a következőket tudhattuk meg: a titkos nem titkos, az egyik támogatottat – a mai elnököt – ciklusosan szavazzák meg a jelölői, a vakondoknak pedig többféle válfaja létezik.
Mondják, a Fidesz ügyesen taktikázott. Mi persze tudjuk, hogy ami ügyes, az nem feltétlenül okos is. Ha egy politikai erő hatalmi játékot űz a demokrácia örvén, az hosszú távon rá is viszszahull. (A Fidesz taktikázásának stílusa pedig ez a kategória.) Az is nyilvánvaló, hogy az MSZP hibázott. A nagy kérdés most már az, hogy miként rendezi a számlát koalíciós partnerével.
Ha rosszul, akkor jön be igazán a nagyobbik ellenzéki párt számítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!