Hírek

2005.06.13. 00:00

Bűnbocsánat a baloldalon, nekiveselkedés a jobbon

Szakács Árpád

Politikai szappanoperához hasonlított a szocialisták és a Fidesz hét végi kongresszusa. Előbbin érzelmes, önmarcangoló jeleneteket láthattunk arról, ahogyan a bűnösök beismerték vétkeiket, majd megbocsátást nyertek a „Párttól”. A küldöttek egyetértettek abban, hogy hibáztak, majd mindenki bizalmat szavazott a hibázóknak. Utólag mindenki tudta, mit, hogyan kellett volna csinálni. Egyedül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szónoklata emelkedett ki néha a giccses drámai jelenetekből. A lényegre tapintott rá, amikor az államfőválasztás kudarca kapcsán rámutatott: az MSZP „összetévesztette a Köztársaságot a Köztársaság térrel”. A baloldal vezéreként ugyan nem tehetett mást, minthogy vereség után győzelmet ígérjen, de igen gyengére sikeredett a „tegyük félre a sérelmeket és fogjunk össze” szlogen hangoztatása egy olyan pártban amely a sokadik veresége után sem tud megfelelő választ adni a kihívásokra.

Az érzelmek domináltak a Fidesz kongresszusán is. A szervezés gondoskodott arról, hogy teátrális elemekkel és tömeggel vegye körül az esetekben önkritikát gyakorló, jövőre koncentráló és a polgári oldal küldetéséről elmélkedő megnyilvánulásokat. Mindenki megkapta amire vágyott. Áder János hatásos „tolvajbandázó” szónoki mélyrepülését Pokorni Zoltán kiegyensúlyozott beszéde tette helyre. Orbán Viktor jött, látott, győzött. Radikális adócsökkentést, versenyképes gazdaságot, munkahelyteremtést sürgetett. Csak azokat a labdákat ütötte le, amelyeket a kormány sikertelen gazdaságpolitikája adott fel neki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!