Hírek

2005.06.14. 00:00

Darwin-utódok a nagy előd nyomában

Charles Darwin leszármazottai szó szerint hírneves rokonuk nyomdokaiba lépnek. Újból megszámolják és lajstromba veszik a vadon élő növényeket Darwin egykori angliai lakóhelyén.

Matula Judit

Az élőlények kialakulását kutató Darwin (1809–1882) a Kent tartományban található Down House környéki mezők növényeinek regisztrálásához 1855-ben kezdett hozzá. A növényszámlálás eredményeiről be is számolt A fajok eredete című híres művében, amely nem csupán a biológiát, de az ember önmagáról alkotott képét is alapjaiban átalakította.

A tudós ma élő rokonainak három generációja – a 21 hónapos kisgyerektől a 78 éves aggastyánig – úgy döntött, nagy elődjük szellemének megfelelően újraszámolják a környék növényeit, hogy kiderüljön, gazdagodott vagy szegényedett-e az élővilág az eltelt 150 év alatt. A családi gyűjtést tudományos szempontból támogató angliai természettudományi múzeum egyik munkatársa szerint Darwin a lakóháza körüli mezőket szabadtéri laboratóriumnak tekintette. Ő volt az első, aki feltérképezte a fajok sokféleségét. Az élőlények változatosságát mutatta be egy kis területen.

– Darwin kiment a mezőre a gyerekek nevelőnőjével, és  egyszerűen megszámolta az ott található virágokat. Ebből pedig merőben új következtetéseket vont le az élőlények biológiai változatosságára vonatkozóan – ismertette a tudós munkájának fontosságát egyik ükunokája. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a háttérből segítségére volt az a Joseph Hooker is, aki később a Kew-i Királyi Botanikus Kert igazgatója lett. Darwin egyébként egyáltalán nem mozgott otthonosan a növénytanban. Amikor hozzákezdett a növényszámláláshoz, ezt írta levelében Hookernek: „Beazonosítottam az első fűfélét – hurrá, hurrá! Hiába, bátraké a szerencse. Micsoda mázli, hogy elsőként egy ilyen egyszerű nevű növénnyel, az Anthoxanthum adoratummal hozott össze a sors!”

A rokonság a mostani növényszámlálást pontosan ugyanolyan módszerrel végzi, mint a nagy előd. Egy teljes éven át begyűjtenek majd az adott területről minden virágzó növényt. A természettudományi múzeum munkatársa teljes mértékben alátámasztja Darwinnak azt a korábbi feltételezését, hogy egy ilyen viszonylag kis területű rét feltérképezéséből is messzemenő következtetéseket lehet levonni az egész élővilág változatosságára vonatkozóan. A mostani gyűjtés pedig azt is meg fogja mutatni, mi változott az elmúlt százötven év alatt.

Darwin felfedezései ma is érvényesek, akár a 19. században. Az egykori lakóházában működő múzeum a világörökség cím egyik várományosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!