Hírek

2005.06.18. 07:47

Egy legendás filmforgatás emlékei

Malonyai Péter

Huszonöt esztendővel ezelőtt az MTK-pályáján forgatták a Menekülés a győzelembe című filmet. A negyedszázados évfordulón jubileumi tornát rendeztek a Hungária körúton.
Jó film John Huston mozija, noha a történet nem túl bonyolult. A második világháború napjaiban egy futballbolond német hadnagy híres játékosokat fedez föl a szövetségesek hadifogolytáborában. Hirtelen ötlettől vezérelve meccset szervez nekik a náci katonák ellen, arra gondolva, hogy a párizsiaknak tetszik majd az ötlet, a foglyokat pedig lekötik az edzések.
A foglyok a mérkőzést arra szeretnék fölhasználni, hogy megszökjenek, ám kísérletük kudarcot vall. Aztán amikor a meccs utolsó perceiben a németek tizenegyesét a kapusuk kivédi, a tömeg berohan a pályára és elmenekíti a rabokat.
A büntetőtábor játékosait egykori, világszerte ismert klasszis futballisták alakították, közöttük a brazil Pelé, az angol Bobby Moore, az argentin Ardiles, a belga Van Himst, a lengyel Deyna. De nemcsak ők, hanem magyar játékosok is segítették
a mozi sztárjainak (a többi között Sylvester Stallone, Michael Caine és Max von Sydow) munkáját. Például Fülöp Ferenc,
az MTK igazgatója.
– Nagy élmény volt a forgatás, egyáltalán nem bántam, hogy gyakorlatilag ráment a nyári szabadságom – mondja Fülöp Ferenc. – A világsztárok, a színészek és a futballisták egyaránt roppant kedvesek voltak, nagyon jól éreztem magam közöttük. És persze az sem volt utolsó dolog, hogy olyan klasszis játékosokkal játszhattam együtt
a film jóvoltából, akikkel a pályafutásom során nem találkoztam a pályán.
Az emlékek nem csupán az MTK igazgatójában élénkek.
A holland Revco cég tulajdonosa úgy döntött, a huszonöt éves jubileumra tornát szervez az egykori forgatás helyszínén. Természetesen kedvenc klubja, az FC Utrecht öregfiú játékosaival kezdte a meghívást, aztán megszervezte az egykori tábori futballistákat „alakító” P. O. W. csapatát, majd fölkérte az MTK old boys együttesét az őrség „szerepére”.
A hármas tornát az MTK nyerte meg, soraiban Fülöppel, Huszárik Lászlóval, Handel Györggyel, Kiprich Józseffel és az itthon nyaraló válogatott kapussal, Fülöp Mártonnal. Az utrechtiek természetesen meghívták a klub egykori futballistáját, a debreceni Dombi Tibort.
Hogy a Revco tulajdonosa mennyire komolyan vette az emlékezést, arra bizonyíték, hogy az eseményre külön honlapot készítettek, s az is, hogy szilárd elhatározása: jövőre újra megrendezi a tornát – Hollandiában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!