Hírek

2005.06.16. 00:00

Emberrablás angol módra

Mindössze három mecscset játszott a norvég futball-ligában, de a FIFA akár két évre is kizárhatja az átigazolásból a csodagyereknek kikiáltott John Obi Mikel (18) nigériai középpályást, aki áldozata lehet a nagy angol klubok és a menedzserek marakodásának.

Árvay Sándor

A Manchester United és a Chelsea egyaránt jogot formál a norvég Lyn csapatánál lévő, apró termetű játékmesterre, így a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség átigazolási bizottsága dönt majd arról, hova kerül az afrikai futballista. Könnyen lehet, hogy két szék között a padlóra… A Manchester United két éve, az U17-es korosztály világbajnoksága előtt figyelt fel a kis nigériai játékosra, a klub carringtoni sportközpontjában tesztelte is a fiút.

A brit bevándorlási jogok szerint még nem köthetett szerződést az ifjú játékossal, így a bevett szokás szerint Norvégiába küldte. A skandináv ország vízumtörvényei a kiskorúaknak iskoláztatás címén teszik lehetővé a letelepedést, így John Obi Mikel a Lyn junior együtteséhez került, de költségeit az MU állta. Más kérdés, hogy nem sok időt töltött a hideg tájakon. Hónapokkal később angol menedzsere, Daniel Fletscher Dél-Afrikából kerítette elő, abban a reményben, hogy a nagykorúság elérése után megkezdhetik brit munkavállalási szerződésének előkészítését. Közben akár Norvégiában, akár kölcsönben a Sporting Lisszabon vagy a belga Royal Antwerpen játékosaként várakozhat az első fellépésre az Old Traffordban.

A felnőtté vált Obi 18. születésnapján, idén áprilisban immár önmaga írhatta alá hivatalos futballszerződését a Lyn csapatával (bemutatkozó bajnokiján két gólt lőtt), hét nappal később pedig a Manchesterrel rögzítette kapcsolatait. Tévé, széles mosolyok, nyilvánosság. Januárig heti tízezer fontos fizetésért Norvégiában játszik, utána övé a United 21-es meze. Gondolta mindenki – akkor. Közben kiderült, hogy a Chelsea titokban felvette a kapcsolatot Obival. Olyannyira, hogy nem egészen két év alatt 190 ezer fontot már költött a játékos oslói iskoláztatására, és angliai tesztelésére. A Chelsea mindezek alapján a magáénak tekinti az afrikai középpályást, és jogtalannak véli a Lyn és a United közötti megállapodást.

A Manchester feljelentette a FIFA-nál a Chelsea-t és az ügyben intézkedő két menedzsert, John Shittut és Rune Hauge-t. A londoniak is a nemzetközi szövetség döntését kérték. A bejelentés másnapján Obi nem jelent meg a Lyn–Klemetsrud kupameccsen, nyomtalanul eltűnt. A Lyn a norvég rendőrséghez fordult. A játékos legközelebb a brit Sky Sports adásában volt látható, közölte, hogy nem kíván Manchesterbe menni, a szíve Londonba húzza… Egyelőre azonban Hollandiában van, ahol a napokban kezdődött U20-as világbajnokságon igyekszik hazája csapatát erősíteni. Az F csoport nyitómeccsén a címvédő Brazília ellen gól nélküli döntetlent játszott a nigériai válogatott, s Samson Siasia szövetségi kapitány dicsérte a három hónapos európai felkészülési túrát kihagyó, ám csapatához a világbajnokságra csatlakozó Obi játékát.

Az érintett nem bőbeszédű: – Most a világbajnokságra koncentrálok. A lelkem mélyén tudom, melyik klubban szeretnék futballozni, de nem árulom el senkinek, hol folytatom. - Félő, hogy hoppon marad. A FIFA szigorú döntéseket hoz az ilyen ügyekben, az esetleges kettős aláírásért a játékost is bünteti, nem csak a marakodó klubokat. Néhány napja az AS Roma nyakába varrt egy 5,34 millió fontos fizetési kötelezettséget, egy évvel azt követően, hogy az olasz klub „elrabolta” az Auxerre együttesétől a francia válogatott Philippe Mexest.

John Obi Mikel

Született: 1987. április 22.

Magasság/testsúly: 160 cm/ 70 kg

Klubjai: Pepsi Football Academy és Plateau United (nigériai), Lyn Oslo (norvég)

Magasság/testsúly: 160 cm/ 70 kg

Klubjai: Pepsi Football Academy és Plateau United (nigériai), Lyn Oslo (norvég) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!