Hírek

2005.06.27. 05:53

Európából érkeznek a merénylők

Az elmúlt hetek nagyszabású razziái is bebizonyították: nemzetközi terrorista csoportok földrészünkön komoly hálózatot építettek ki.

Gyulay Z. – Toronyi A.

Harminc állig felfegyverzett kommandós rohamozta meg a napokban az angliai Manchester egyik sorházi lakását. A címet a Scotland Yard terroristaellenes részlege Irakban dolgozó embereitől kapta. Az őrizetbe vett férfi egykori lakótársa már nincs az élők sorában. A 41 éves Idrisz Bacisz februárban Irakba utazott, hogy végrehajtsa a legvéresebb öngyilkos merényletek egyikét. A hillai piactéren működésbe hozott pokolgép 125 ember életét oltotta ki. Bacisz és barátja annak idején nem tűnt föl a hatóságoknak. Nem követtek el törvénybe ütköző cselekményeket, nem gyűjtöttek „jótékonysági” célokra, nem hamisítottak bankkártyát, eltérően számos szélsőséges iszlamista harcostól. A két férfi csupán követte a „dzsihádweb” internetes magazin tanácsait. Azaz látszólag teljesen beilleszkedtek a nyugati társadalomba: farmernadrágot hordtak, popzenét hallgattak walkmanjükön. Ügyesen álcázták azt, amire voltaképpen hosszú ideje készültek.

A brit rendőrség a sikeres rajtaütés után rengeteg hasznos információra bukkant. Eszerint az iszlám fundamentalizmus „alvó ügynökei” mostanában nem arra készülnek, hogy a nyugati világot vegyék célba. Tevékenységük terepe inkább Irak, ide igyekeznek az ifjú radikális moszlimok, az „európai mártírok”. A brit titkosszolgálat már a nyomozati szakaszban megosztotta gyanúját a többi uniós ország hatóságaival. Ennek köszönhetően sikeres rajtaütéseket hajtottak végre a hónap folyamán Franciaországban, Spanyolországban és Németországban. Az al-Kaida iraki csoportjának vezére nemrég maga is felhívással fordult honlapján Allah követőinek európai szélsőségeseihez. Abu Muszab al-Zarkavi arra kérte őket, mielőbb csatlakozzanak az „oroszlánok” általa vezetett különítményéhez. Az efféle toborzás már csak azért is kecsegtető a fiatal muzulmánok számára, mert úgy érzik, a nyugati társadalom kirekeszti őket. Hazai életkörülményeiktől elszakítva könnyű prédáivá válnak az interneten terjesztett „jó tanácsoknak”. Ezek a honlapok azt sulykolják beléjük, hogy „szenvedéseik” okozója az Egyesült Államok, s ha gyűlöletüket tettekre akarják váltani, meg akarják torolni megpróbáltatásaikat, öngyilkos merényletet kell végrehajtaniuk Irakban.

Jó és hasznos katonák a Szent Háború harcosai

Nem sokat kertel a dzsihád-web (jihadweb) című internetes hírportál, az iraki terrorista szolgálat hirdetési fóruma öngyilkos merényletek elkövetésének céljával. „Jó és hasznos katona légy, mielőtt még a Dzsihádba belépsz” – olvasható a honlapon. „Az erőnlét a legfontosabb, amire egy mudzsaheddin harcosnak a csatatéren szüksége van.” A rejtőzködés elemeit is el kell sajátítaniuk: „Mindig legyen nála nyugati zenegyűjtemény, amelyet bármikor hallgathat” – tanácsolja a hírportál – „ahelyett, hogy felkelésre buzdító Dzsihád-szövegek szólnának a hangszóróból.” Az út a Dzsihádhoz nevet viselő online használati utasítás a következőket javasolja a leendő öngyilkos merénylőknek: „Hordjál farmernadrágot, eszegess fánkot, és soha se hagyd otthon a walkmant, a megfelelő nyugati zenével. Végezetül pedig: Soha ne riadj vissza a legfőbb céltól, az öngyilkosságtól”.

Titkos kapcsolat

Iraki lázadókkal tárgyalnak az amerikai hadsereg képviselői – erősítette meg a The Sunday Times című vezető brit lap értesüléseit a Pentagon. Amerikai katonai és hírszerzési tisztviselők, valamint a kongresszus és a bagdadi amerikai nagykövetség egy-egy illetékese a felkelők több csoportjával találkozott. Köztük volt az Anszár asz-Szunna, amely számos öngyilkos bombamerényletet követett el, és tavaly karácsonykor, egy moszuli amerikai támaszpont étkezőjében 22 embert ölt meg.

Újabb terrortámadás

Ismeretlen merénylő felrobbantott vasárnap egy kerületi rendőrőrsöt az Irak északi részén fekvő Moszul központjában. Egy magas rangú iraki rendőrtisztet pedig lelőttek Bagdadban. A Bagdadtól 360 kilométernyire északnyugatra fekvő nagyvárosban, Moszulban öngyilkos merénylő volt a tettes.

Az út a Dzsihádhoz nevet viselő online használati utasítás a következőket javasolja a leendő öngyilkos merénylőknek: „Hordjál farmernadrágot, eszegess fánkot, és soha se hagyd otthon a walkmant, a megfelelő nyugati zenével. Végezetül pedig: Soha ne riadj vissza a legfőbb céltól, az öngyilkosságtól”. Titkos kapcsolat

Iraki lázadókkal tárgyalnak az amerikai hadsereg képviselői – erősítette meg a The Sunday Times című vezető brit lap értesüléseit a Pentagon. Amerikai katonai és hírszerzési tisztviselők, valamint a kongresszus és a bagdadi amerikai nagykövetség egy-egy illetékese a felkelők több csoportjával találkozott. Köztük volt az Anszár asz-Szunna, amely számos öngyilkos bombamerényletet követett el, és tavaly karácsonykor, egy moszuli amerikai támaszpont étkezőjében

22 embert ölt meg. Újabb terrortámadás Ismeretlen merénylő felrobbantott vasárnap egy kerületi rendőrőrsöt az Irak északi részén fekvő Moszul központjában. Egy magas rangú iraki rendőrtisztet pedig lelőttek Bagdadban. A Bagdadtól 360 kilométernyire északnyugatra fekvő nagyvárosban, Moszulban öngyilkos merénylő volt a tettes. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!