Hírek

2005.06.22. 00:00

Falusi ízek a Józsefváros széléről

Idősebb Szicsek János tízévesen elvesztett édesapja köpenyének illatából tanulta meg, milyen is az igazi gyümölcspárlat. Most főzi és árulja is a magyar pálinkát.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="265"] A ház népszerű termékei az ágyaspálinkák. A vevők szerint ünnepszámba megy a pálinkával átitatott gyümölcsszeletek elfogyasztása.
[/caption]– Törköly, szilva és barack mindennap fogy – avat be a részletekbe a tiszaföldvári ifjabb Szicsek János. A nyolcadik kerületben található Magyar Pálinka Háza alapítója fiának mellét joggal dagaszthatja a büszkeség. Édesapja hozta létre ugyanis Magyarországon az első, kimondottan e Hungaricumra szakosodott üzletet. – A bolt legdrágább terméke a Zwack-féle biokökény – rangsorolja kérdésünkre az itókákat a „trónörökös”. Ennek literjéért 20 500 forintot kell fizetni. Második helyen az Agárdiak barkóca berkenyéje áll, amely 18500 forintot kóstál. A dobogó harmadik fokára szorult a család saját főzetű kökénye; ezt 11 800 forintért vesztegetik. – A lista olcsóbbik végén egy liter pálinka már csak 2590 forintba kerül – fűzi tovább gondolatait ifjabb Szicsek János. Aki egyben azt is hozzáteszi, a Tokaj Kereskedőház aszútörkölyéért háromezer forintot kell letenni az asztalra. A boltban negyvenféle gyümölcsből főzött nedűt lehet kapni. Az ország legjelentősebb termelői mind megtalálhatók itt, aminek köszönhetően jelenleg több mint háromszázféle pálinkát lehet ezen a helyen beszerezni. Különöröm, hogy ezt mindenféle polcpénz és egyéb, az amúgy sem túl rózsás helyzetben lévő vidéki vállalkozók szerény hasznát apasztó kötöttség nélkül teszi a gazda.

[caption id="" align="alignright" width="133"] Ifjabb Szicsek János
[/caption]A háznak eleve Budapestet szánták otthonul, ám hosszú ideig kérdéses volt, hol valósul meg konkrétan. Idősebb Szicsek János kereken három hónapig bolyongott a fővárosban. Üzletek tucatjait nézte végig, turistacsoportok nyomában kószált, statisztikákat fabrikált a lehetséges forgalomról. Végül a Rákóczi út és a Szentkirályi utca sarkán álló helyiség mellett tette le a garast. A bolt két szomszédja, a hajdani Mátyás király hotel és a Fehér ló fogadó híres volt kiváló konyhájáról. Így talán nem túlzás azt állítani, a palackba zárt ínycsiklandó ízek új otthona ebben a környezetben egy darabka régi Budapest feltámadását jelenti. És ami a fő, nemcsak az ízléses külsőségekben, hanem a gondolkodásmódban is. A ház ugyanis a kulturált pálinkafogyasztás propagálása mellett otthona, kiindulópontja kíván lenni e hungaricum világméretű elterjesztésének.

Az üzletben nem csak gyümölcsfőzetet árulnak. Akad itt idős nénik által főzött lekvár, paraszti kerámiapalack, pohár és könyv. Mi több, talán egyszer a házimúzeum is megvalósul. Apróságok már vannak. Így a bolt vásárlóknak fenntartott részében már látható egy, a tízes évekből származó Zwack palack, továbbá néhány üres üveg a nyolcvanas évekből.

Nem mellékesen érdemes közbevetni: Tiszaföldvár legnagyobb vállalkozójának törkölye az idei bécsi nemzetközi párlatversenyen ezüstérmet nyert. Idősebb Szicsek János saját bevallása szerint tízévesen elvesztett, s ugyancsak e szakmát űző édesapja viseltes köpenyének illatából tanulta meg, milyen is az igazi égetett szesz. Tizenhét évvel ezelőtt, amikor első üzemét megnyitotta, e ruhadarabban ment dolgozni. Munka közben ezt szagolgatva próbálta megalkotni azon italt, ami teljes egészében kifejezi azt a szeretetteljes érzést, amellyel e finomság készül. Az idős vállalkozó szerint ugyanis a jó pálinkát nem lehet kapkodva készíteni…

Ezüstérmet kapott

A Destillata a világ legrangosabb égetettszesz-versenye. Idősebb Szicsek János törkölypálinkája tavaly és idén is ezüstérmet kapott. Aki kóstolt már törkölyt, annak nem kell magyarázni, milyen nehéz a megfelelő ízhatást elérni. Az idős mester szaktudását már többféle éremmel díjazták, de – mint fiától (képünkön) megtudtuk – erre a legbüszkébb. A nedűhöz való alapanyagot messze földről szerzi be a család, és a főzés során különleges figyelemmel járnak el. Ezt mind tekintetbe veszik az értékeléskor.

Úgy tűnik, végleg befellegzett a bérfőzésnek

Lassan megszűnik a bérpálinkafőzés. Az ezt a szolgáltatást igénybe vevő polgárok eddig ugyanis az ötvenfokos szesz literjéért Cserkeszőlőn például 840 forintot fizettek. E díj azért maradhatott ilyen alacsony, mert a jövedéki adó ebből csak 480 forintot tett ki, s ez utóbbin nem volt áfa. A most körvonalazódó elképzelések szerint jövőre ez után is áfát kellene fizetni, valamint a jövedéki adó a duplájára nőne. Így ugyanitt 1580 forintba kerülne egy liter pálinka főzetése. Ehhez természetesen még hozzájön a saját munka, a szállítás és az alapanyag költsége is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!