Hírek

2005.06.23. 00:00

Felvételi: újabb kétségek

Egy szülöi közösség ismét az ombudsmanhoz fordult: kétségesnek tartják, orvosolják-e azok sérelmeit, akik a felvételin hátrányba kerülnek.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="291"] Legtöbben nem bíznak abban, hogy valóban érdemben tudja majd módosítani Magyar Bálint oktatási miniszter a keretszámokat
[/caption]Nem bíznak az érettségiző diákok szülei abban, hogy az oktatási tárca megnyugtatóan rendezi majd az idén maturáló és egyúttal felvételiző diákok sorsát. A budapesti Városmajori Gimnázium szülői közössége korábban azért fordult Takács Alberthez, az állampolgári jogok biztosának helyetteséhez, mert szerintük az idei érettségi-felvételi pontszámítási módszer az idén érettségizők kárára a korábban vizsgázottaknak kedvez. A kormány „válaszul” felhatalmazta Magyar Bálint oktatási minisztert, ha „esélyegyenlőtlenséget tapasztal”, módosíthat bizonyos szakok felvételi keretszámain. A szülők azonban állítják: az érintett szakokon az utólagos létszámbővítés nehezen lesz megoldható. Javaslatuk: „ahol a létszámbővítés miatt nincs lehetőség az elszenvedett jogsérelmek orvoslására, nyerjenek előfelvételt a 2006–2007-es tanévre azok az idén érettségizettek, akiknek fellebbezése megalapozott”.

A szülők most azzal a kérdéssel fordulnak Takács Alberthez, hogy érje el: a felvételi vizsgák lebonyolítását követően szakonként a felvételi ponthatár mellett hozzák nyilvánosságra azon korábban érettségizett és az adott szakra felvételt nyert diákok létszámát, akik a korábban kifogásolt pontszámítási módszer nélkül nem érték volna el az adott szakon a felvételi ponthatárt. A szaktárca ugyanis eddig elzárkózott ettől.
Az ügyben bírósághoz fordul a Fidesz is: Pánczél Károly, az ellenzéki párt képviselője szerint ezt a listát Magyar Bálint azért nem hozza nyilvánosságra, mert könnyen kiderülhetne, hogy egyes szakokra irreálisan magas eredménnyel lehet csak bejutni.

A párt szerint a tárca az úgynevezett felsőoktatási PPP programok szerződéseinek egy részét sem adta ki – ennek keretében magántőke bevonásával építenének kollégiumokat, az egyetemek pedig a működtetésért fizetnének. Sió László, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője szerint nem derül ki, kinek a tulajdonába kerülnek a szerződések lejártával az épületek. A Fidesz mindkét esetben vizsgálja, hogy megáll-e a „visszaélés közérdekű adattal bűncselekmény tényállása”.
A miniszterelnök időközben felkérte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, folytasson vizsgálatot az érettségi lebonyolításával kapcsolatban.

OM: minden nyilvános

Az oktatási tárca közleménye szerint mind a PPP programmal, mind a felvételivel összefüggésben valamennyi adat nyilvános. A kollégiumi beruházásokkal kapcsolatban hiányolt szerződéseket azok aláírása után nyilvánosságra hozzák. A tárca szerint a felvételiről rendelkezésre álló információk megtekinthetők a felvi.hu honlapon; a felvételi ponthatárok meghúzása után azt is ismertetik, hogyan alakult a felvettek között a régebben és az idén érettségizettek aránya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!