Hírek

2005.06.21. 00:00

Házukért tüntettek az Andrássy úton

Az önkormányzati vagyon közvagyon! Nem feudális magántulajdon!” – Néma szavazógépek helyett felelős képviselőket akarunk!” Ilyen táblákkal vonultak végig az emberek az Andrássy úton.

Rados V.

[caption id="" align="alignleft" width="301"] A lakók úgy érzik, becsapták őket, ezért vonultak az utcára
[/caption]„Terézváros MSZP-s polgármestere, Verók István rögtön kiadta a közleményt: jobboldali támadásnak tekinti az akciót, mivel a Terézvárosi Független Polgári Kör szervezte a tiltakozást. Az események hátterében azonban nem csak pártindulatok rejlenek. – El vagyunk keseredve – mondta az Andrássy út 19. egyik lakója, Pintér Judit. – Az önkormányzat eladta a házat a fejünk fölül. Minket meg sem kérdeztek, nem élhettünk elővásárlási jogunkkal. Fürst György alpolgármester másként látja a kérdést. – A ház műemlék – mondta –, a Fővárosi Vagyonátadó Bizottság annak idején úgy döntött, nem lehet lakásonként eladni. Egy kézben kell maradnia, hogy egy tulajdonos gondoskodjon róla. A palotát, ahol a Postamúzeum is van, szintén eladták – írtuk meg korábban. Róth Miksa-üvegablakostul, Lotz Károly-freskóstul – 328 millióért. – A lakásokban bérlők vannak – érvel az alpolgármester. – Lakva minden kevesebbet ér. A műemlékeken ráadásul hatalmas a felújítási kötelezettség. Erre nincs pénzünk. Az ellenzék többször kongatott vészharangot az ügyletek miatt. „Dobra verik a világörökséget” – harsogták. – Volt, amit 150 millióért kótyavetyéltek el – mondta Gyenge Zsolt fideszes képviselő. – Még csak pályázatot sem írtak ki egyikre sem. A kerület mára gyakorlatilag minden vagyonától megszabadult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!