Hírek

2005.06.24. 00:00

Keselyű kering a Holló utca fölött

A Holló utcai házakat eddig is erősen megviselték a környéken zajló építkezések. A közelmúltban az egyik épület bejáratának teteje szakadt le.

Rados V.–Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="159"] Kovács László görkorcsolyájával átugrotta a törmelékhalmot. A vakolat akár az ő fejére is szakadhatott volna.
[/caption]– Hatalmas robaj szólított el a tévé mellől – eleveníti föl a keddi nap kora esti történéseit Dian Jánosné. A Holló utca 1. számú ház lakója természetesen azonnal kiszaladt a gangra. Itt meglepve látta, hogy a bejárat alól hatalmas porfelleg gomolyog fölfelé. Mire a második emeletről leért a földszintre, a ház több lakója is ott bizonytalankodott a keletkezett félhomályban. – Gyakorlatilag a kapubejáró teteje szakadt le – avatkozik be a második emeleti körfolyosón zajló beszélgetésbe az elsőn lakó Kovácsné. Aki egyben azt is hozzáteszi, még szerencse, hogy nem vágott valakit kupán a három négyzetméternyi vakolat. – Házunk egyébként 1850 körül épült, és az utolsó felújítás 1962-ben volt – ad magyarázatot az épület külalakjára a földszinten álldogáló közös képviselő.

[caption id="" align="alignright" width="112"] A körfolyosóról is hullik a vakolat
[/caption]A kialakuló gangértekezlet természetesen a ház többi lakóját is előcsalogatta a lakásokból. És ha már kijöttek, kéretlenül zúdítják ránk az információkat. Megtudhatjuk, a szomszédban zajló építkezések miatt szinte folyamatos zaklatásnak vannak kitéve az itt élők. A ház alapjai rogyadoznak, méter hosszú, ujjnyi vastagságú repedések keletkeznek a falakon. Az utcán az aszfalt alól több méter hosszan eltűnt a talaj. További gond, hogy az erre járó teherautókról lepotyogó föld eltömte a csatornanyílásokat. Így a nagy esők nyomán lezúduló víz jobb híján a pincébe folyik be. – Ez pedig, könnyen belátható, nem igazán tesz jót az amúgy is megviselt alapoknak – fűzi tovább gondolatait Dian Jánosné. – Csak úgy ne járjunk, mint az Ó utcában – teszi hozzá a Farkas család egyik tagja. A házat elnézve ugyanis könnyedén olyan benyomása lehet az embernek, valami nincs rendjén. Mintha az egész épület balra és kissé hátrafelé dőlne. Furcsa. – Pánik azért nincs, de az mindenesetre elgondolkodtató, hogy ez a sok hiba az építkezések megindulása után jött elő – mondja csendesen az egyik első emeleten élő idősebb lakó.

[caption id="" align="alignleft" width="112"] A lakók féltik szeretteiket
[/caption]Ha az ember veszi magának a fáradságot, s végigsétál a Holló utcán, meglepő dolgokat láthat. Az 1. számtól balra szép új épület pompázik, míg vele szemben, illetve ennek oldalában tizenkét méteres mélység tátong. Nem kell hozzá óriási mérnöki tudás, hogy az ember rájöjjön, a több ezer köbméternyi kitermelt föld alaposan átrendezhette a környék talajviszonyait. – Reménykedünk, hogy nem omlik tovább a ház – foglalja öszsze a lakók hangulatát Dian Jánosné. Aki búcsúzóul még azt is hozzáteszi, az építkezés elején megígérték nekik, a gépek után naponta föltakarítják majd az utcát. Ám ebből, mint az eltömött csatornák is tanúsítják, nem sok valósult meg.

Természetesen szerettük volna megtudni, ki építkezik a szomszédos telken. Az önkormányzat illetékese, Nagy Zsuzsanna azonban egy 1957-ben alkotott törvényre hivatkozva megtagadta a felvilágosítást. Egy hónappal ezelőtt a Reggel felhívta a figyelmet a veszélyre, amely a Holló utca 1. szám alatti házat fenyegeti. A falak kívül-belül repedeznek, a lakások szobáinak mennyezete úgyszintén. Van, ahol tenyérnyi helyen hullott le a vakolat. Az egész épület mozog. Némelyeknél szétpattannak a csillárban a villanyégők. A vitrinüvegeket ragasztószalaggal erősítették meg, különben kihullanának a helyükről.

Az Ó utca kicsit más volt

Az Ó utcai ház összeomlásának okait sokáig vizsgálták, ám a valós magyarázatot máig nem lelték meg. A legmeggyőzőbb verzió szerint egy rosszul betömött pince miatt omlott öszsze a ház. Az 1700–1800-as években ugyanis szőlőültetvények húzódtak erre, amelyeket a város terjedésével párhuzamosan megszüntettek. A présházakat lebontották, a pincéket betömték, majd új házakat építettek az egykori Alt Gasse köré. Vélhetőleg egy rosszul betömött üreg beomlása okozhatta az egy ember halálával végződő katasztrófát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!