Hírek

2005.06.22. 00:00

Ki akar rakni a tanyáról a családom

HASZONÉLVEZET Olvasónk felesége meghalt. A tanya örököse a három közös gyermek. Az úr nem lakik az ingatlanban, amelyet családja el akar adni.

BAMA

Szerintük az özvegynek nem jár semmi. A törvényes örökösök valóban a gyermekek. Az ingatlan haszonélvezeti joga viszont az özvegyet illeti. Ezt a hagyatéki tárgyaláson felvett jegyzőkönyv is tartalmazza. Ha az özvegy a tanyán lakik, az ő írásos beleegyezése nélkül a gyermekek nem adhatják el az ingatlant. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A kedves olvasó azonban levelében említi: mozgáskorlátozott ember lévén szüleivel, egy másik helyen él. Így már más a helyzet. Mert ha a haszonélvezeti jog birtokosa nem lakik az ingatlanban, akkor azt a tulajdonostársak az ő hozzájárulása nélkül is eladhatják.

Az özvegyi lakhatási jog arról szól, hogy a magára maradt házastárs ne kerüljön az utcára. Jelen esetben azonban ilyen veszély nem fenyeget, hiszen az érintettnek van hol laknia. Eddigi életvitelében tehát a tanya eladása nem akadályozza. Az viszont mindenképpen tévedés, hogy az özvegynek nem jár ellentételezés. A tulajdonostársaknak meg kell tőle váltaniuk a haszonélvezeti jogot. Mivel három örökös van, tehát a hagyatékon tágabb értelemben négyen osztoznak, a tanya értékének egynegyedét kell kapnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!