Hírek

2005.06.20. 00:00

Kilencvenhat méteres a kilátó

A Parlament kupolája kilencvenhat méterrel magasodik a város fölé. A kilátást semmi nem zavarja, a csodás panoráma szabadon élvezhető.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="137"] Bal szélen a Nagyvárad téri SOTE-torony, elöl a Bazilika, jobbra a Ferenciek és az Egyetemi templom látszik
[/caption]A Parlament kupolájába nem járnak turistacsoportok. Viszonylag kevés embernek adatik meg, hogy e helyről élvezze a kilátást. Olvasóink kedvéért tehát felmásztunk a szédítő magasba, s körbefényképeztük a tájat. Az Országház a Kossuth Lajos téren áll, így elsőnek talán nem lesz érdektelen néhány szóban feleleveníteni a szobrokkal ékes park történelmét. A híres hazafinkról és politikusunkról elnevezett mező csak 1927. óta viseli ezt a nevet. Korábban, egészen pontosan 1898-tól Országház, míg azelőtt Tömő térnek hívták. A Néprajzi Múzeum épülete hajdan a Magyar Királyi Curiának adott otthont. A palotát Hauszmann Alajos tervezte 1897-ben. A Földművelési Minisztérium 1895-ben készült el, megálmodója Bukovics Gyula volt. A mai, metrókijáratot fedő modern épület Pintér Béla 1972-ben, míg a tőle balra álló sarki ház Wellisch Alfréd 1904-ben papírra vetett elképzelése nyomán valósult meg. Amennyiben a Dunát hátunk mögé véve jobbfelé pillantunk, az egykori Neugebäude helyén létrejött Szabadság tér látványában gyönyörködhetünk. Elöl a Szovjet Hősi Emlékmű, hátrébb a Magyar Nemzeti Bank és a televízió székháza magasodik elénk. Kissé hátrébb a Bazilika kupolája, míg tőle jobbra a Ferenciek templomának karcsú tornyai láthatók.

Balfelé a sűrű tetőtengerből a Nyugati pályaudvar vasszerkezete kéklik elő, a Duna mentén pedig a Vác fölé magasodó Naszályban gyönyörködhetünk. Bár mi nem láttuk, kísérőink állítása szerint tiszta időben a 938 méter magas Csóványos és a Mátra tömbje is észrevehető. Hátunk mögött a Vár, távolabb Gellért-hegy és a budai magaslatok integetnek felénk. Fentről nézve a legnagyobb uszályok, a budai rakparton tovafutó villamosok és autók is csak holmi játékszernek tűnnek.

Mit rejt a kupola?

Kevesen tudják, de az Országházban kiállított koronázási jelvények fölé magasodó tér csak egy álkupola. Fölötte még egyszer akkora padlás található. A leginkább egy félbevágott tojáshoz hasonlító felső kupola belül gyakorlatilag szinte teljesen üres. Pusztán egy kacskaringós vas–fa lépcső visz föl a csúcsában található körüljáróhoz. Megmászása nem kis sportteljesítményt kíván az embertől. Fölfelé nincs gond, ám lefelé jövet a szédülősebbeknek a húszegynéhány méteres mélység és az éppen csak derékig érő korlát miatt könnyedén remegni kezdhet a lábuk.

Lázin Miklós András Mit rejt a kupola? Kevesen tudják, de az Országházban kiállított koronázási jelvények fölé magasodó tér csak egy álkupola. Fölötte még egyszer akkora padlás található. A leginkább egy félbevágott tojáshoz hasonlító felső kupola belül gyakorlatilag szinte teljesen üres. Pusztán egy kacskaringós vas–fa lépcső visz föl a csúcsában található körüljáróhoz. Megmászása nem kis sportteljesítményt kíván az embertől. Fölfelé nincs gond, ám lefelé jövet a szédülősebbeknek a húszegynéhány méteres mélység és az éppen csak derékig érő korlát miatt könnyedén remegni kezdhet a lábuk. Bal szélen a Nagyvárad téri SOTE-torony, elöl a Bazilika, jobbra a Ferenciek és az Egyetemi templom látszik -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!