Hírek

2005.06.17. 06:26

Kit fejeznek le Sashalmon?

Emberhalál nélkül ért véget a XVI. kerületi önkormányzat rendkívüli ülése. A polgármester nem fejeztette le az ellenzéket, cserébe a fideszesek sem kérték, hogy tegye be a fejét az általuk készített guillotine-ba.

Zsidai Péter

Történt, hogy februárban a Magyar Rádió Karinthy Színpada az Erzsébet-ligeti színházban rögzítette kabaréját. A május végén adásba került műsorban megszólalt Szabó Lajos Mátyás (MSZP) polgármester is. Részlet a hatvanperces hanganyagból, amelyet a XVI. kerület félmillió forinttal támogatott. Műsorvezető: – Ön nemrég Franciaországban járt egy önkormányzati szövetség konferenciáján. Mit tanácsoltak, hogyan bánjon az ellenzéki képviselőkkel? – Szabó Lajos Mátyás: – Konkrétan nem akartak a belügyeinkbe avatkozni, de elvittek egy múzeumba és megmutattak egy alig használt guillotine-t. Tetszetős, hasznos jószágnak láttam. A kerületi Fidesz nyolc képviselője a múlt heti testületi ülésről kivonult, így tiltakozva az ellen, hogy a polgármester az életükre törne. Komolyan vették az otromba tréfát. Kedden kezdeményezésükre rendkívüli testületi ülést tartottak, amelyre egy saját készítésű guillotine-t is magukkal hoztak. Két tárgyban szerettek volna határozatot hozni. A képviselők ítéljék el Szabót a viccelődésért és szólítsák fel, hogy a félmillió forintot saját zsebből ajánlja fel jótékony célra.

A polgármester az ülésen immár ötödszörre kért bocsánatot, korábban a rádió nyilvánossága előtt is megtette. A Fidesznek azonban ennyi nem volt elég. Csomor Ervin frakcióvezető számára nem volt hiteles a bűnbánat. Egyik képviselőjük lemondásra szólította fel, mivel morálisan alkalmatlan feladatára. A szocialista frakcióvezető Szabó védelmében rövid idő alatt Kövér Lászlóig jutott, aki néhány éve kötéllel példálózott. Horváth Mihály azt sem zárta ki, hogy maga Orbán Viktor sarkallta az akcióra párttársait. Erre a Fidesz Zuschlag János (MSZP) Terror Háza előtti holokauszt-sértő tréfálkozásával vágott vissza.

Komoly vitát váltott ki annak tisztázása is, hogy ki volt ott a színházteremben. Horváth szerint a Fideszből valaki vagy valakik jelen voltak a műsor felvételén. Ez viszont azt jelentené, hogy csak hónapok múltán esett le a tantusz számukra, vagyis kilóg a lóláb. A Fidesz válaszul azt javasolta, állítsanak fel vizsgálóbizottságot, hogy kiderüljön az igazság. Végül egyenként szót kérve vallottak arról: nem voltak ott az előadáson. Az MSZP vezetője sakk-matt helyzetbe került.

Az ülésen számos egyéb érdekességre is fény derült. Kiderült, hogy Szabó az egyetemen történelemre tanította Szatmáry Kristóf fideszes városatyát, aki ezt továbbra is szerencséjének tartja. Deli Albert (MSZP), a műsor támogatásáról döntő kulturális bizottság elnöke nem tudott pontosan visszaemlékezni a történtekre. Abonyi János (MSZP) alpolgármester azonban kisegítette. Közölte, hogy a bizottság csak 250 ezer forintot adott, a másik felét saját keretéből adta hozzá. A képviselők zárásként 15:11 arányban elutasították a Fidesz határozati javaslatait.

Címkék#Kerület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!