Hírek

2005.06.11. 00:00

Kötelező lesz visszavinni a tablettákat

Decembertől lép életbe az egészségügyi miniszter rendelete, amely arra kötelezi a lakosságot, hogy a fel nem használt gyógyszerhulladékot vigye vissza a gyógyszertárakba.

Izing Antal

Az egészségügyi miniszter rendelete szerint a gyógyszerhulladékokat vissza kell vinni a patikákba, a gyógyszertáraknak pedig gondoskodniuk kell azok begyűjtéséről. A megmaradt gyógyszereknek és csomagolásuknak az uniós előírások szerint nincs helye a háztartási szemétben. Évente kétezer tonna gyógyszerhulladék keletkezik Magyarországon. Ezek jelentős része fogyasztók által fel nem használt humán készítmény és csomagolásuk. A feleslegessé vált patikaszerek nagy részét az emberek többsége a kommunális hulladék közé vagy a vécébe dobja. Az egészségügyi minisztérium szerint a veszélyes hulladéknak számító gyógyszermaradványokból évente legalább háromszáz tonnát vissza lehetne gyűjteni a gyógyszertárak segítségével.

A patikákba decembertől az uniós előírásoknak és a rendeletnek megfelelően konténereket helyeznek ki, amelyek „egyutasak”. Ez annyit jelent, hogy a felesleges gyógyszert bele lehet dobni, de kivenni már nem lehet belőle. A konténerrel együtt viszik el a hulladékégetőkbe. A gyógyszerhulladékok kezelésének évi 150-200 millió forinra becsült költsége a gyártókat és a kereskedőket terheli. Érdekeltté teszik-e az érintetteket abban, hogy a gyógyszerhulladékok ne szennyezzék a környezetet? - kérdezte lapunk Dr. Búzás Lászlótól, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) elnökétől.

– A miniszteri rendelet kötelezi a lakosságot és a patikákat a hulladék szakszerű kezelésére, nem szerepel benne anyagi ösztönzés – mondta az elnök. A MAGYOSZ-nak sincs ezzel kapcsolatos hiányérzete, mert azt a hulladéktörvény is előírja, hogy a lakosságnak partnernek kell lennie a szelektív hulladékbegyűjtésben, vagyis amire van megoldás, azt vegye igénybe.

A patikákkal szemben természetes elvárás az, hogy az általuk eladott és fel nem használt gyógyszer útja ott érjen véget, ahol elkezdődött. A környezetvédelem közös ügy, a természetbe jutott gyógyszerhulladék veszélyezteti a talajt, a vízbázist, az egészséget. Ezért sem szabad a gyógyszerhulladékot a háztartási szemétbe dobni. A másik indok közegészségügyi, hiszen a kidobott gyógyszert kiguberálhatják, és az is előfordulhat, hogy az aluljárók piacain jelenik meg, minőségbiztosítási és orvosi ellenőrzés nélkül. Ez azért veszélyes, mert a nem megfelelő hőmérsékleten hosszú ideig tárolt gyógyszerkészítmény hatóanyaga már nem ugyanaz, mint amit a csomagolására írtak – figyelmeztetett Búzás László, a MAGYOSZ elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!