Hírek

2005.06.10. 00:00

Közlekedés és városfejlesztés

K. Á.

Budapest jövője nem a felzárkózás, hanem a versenytársak megelőzése, s a közlekedés fejlesztése alapvető a főváros versenyképességének javításában – fejtette ki az IBC-Világgazdaság által szervezett konferencián a gazdasági és közlekedési miniszter. Kóka János a budapesti városfejlesztésről és közlekedésről szóló szakmai rendezvény tegnapi nyitónapján a közlekedés és a város versenyképességének összefüggéseiről tartott előadást.

A tárca vezetője hangsúlyozta: Budapestnek ki kell választania azokat az innovatív iparágakat, amelyek betelepítésére koncentrál – többek között az elektronikát, az informatikát, a logisztikát, a turizmust –, s a gazdaság élénkítését össze kell kapcsolni a közlekedési rendszer fejlesztésével, illetve a városfejlesztéssel. Lényeges az elképzelések és a források összehangolása, s új, innovatív megoldások keresése. A kormány és a fővárosi önkormányzat integrált fejlesztési programokba kezd. Közösen valósítják meg a város középtávú fejlesztéseit összefoglaló, a 2005–2013-as időszakot átfogó Podmaniczky programot.

Kóka János az egyik legjelentősebb előrelépésnek nevezte a Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ) őszi elindítását. Szeptembertől a fővároson belül közös bérlettel lehet igénybe venni a BKV, a Volán, és a MÁV járatait. Jövőre elindul az elektronikus bérlet próbaüzeme, majd összehangolják a menetrendeket, 2010-re pedig kiépül a teljes tarifaközösség a három közlekedési vállalat között. A széttagolt közlekedés helyett így utasközpontú, színvonalas szolgáltatást hoznak létre, amely vonzó alternatíva az egyéni közlekedéssel szemben.

Az idei fejlesztések közül a legfontosabbak közé tartozik a 4-es metró, az elővárosi vasút fejlesztése, az M0-s keleti szektora és az északi Duna-híd építése, illetve az útfelújítási program. Tavaly Budapestre 18 százalékkal több turista érkezett, mint 2003-ban és idén is hasonló növekedés várható. Az idegenforgalom növekedéséhez elengedhetetlen egyrészt a vasúti kapcsolat kiépítése a Ferihegyi repülőtér és a Belváros között, másrészt a város közúti fejlesztéseinek gyorsítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!