Hírek

2005.06.07. 00:00

Lejárnak a régi üdülési csekkek

Rosszul járhat, aki Pató Pálhoz hasonlóan úgy gondolta tavaly, hogy ráér beváltani fel nem használt üdülési csekkjeit jövőre is. Ha szerencséje van, néhány napig még eredményesen futhat a pénze után.

Palásti Péter

Egyre több munkahelyen kérhetnek a dolgozók üdülési csekket, ami különösen azoknak jó, akik rendszeresen szoktak nyaralni a határainkon belül. Csakhogy a cégek által biztosított speciális értékpapírok beváltása határidőhöz kötött. Mint azt a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. központjában megtudtuk, a csekkek kinyomtatásuktól számítva 365 napig érvényesek. Emiatt nagyon sok tavaly készített készpénz-helyettesítő június 9-én, 16-án, illetve 23-án jár le, vagyis épp a nyári szabadságok kezdete előtt. Ezeket is érdemes a határnapig felhasználni, mert utána teljes egészében elértéktelenednek. Nem válthatók be már a következő napon sem, és készpénz sem kérhető értük. Egyetlen lehetőség a csere, de legkésőbb a határidő előtt 24 órával. Erre Budapesten van mód, a VII. kerületben, a Dohány utca 92. szám alatti irodában, ahova a személyes adatokkal kiegészítve borítékban is el lehet küldeni a kicserélendő nyomtatványokat. Ugyanez elintézhető néhány település Tourinform-irodájában is, de nem mindegyikben. Igaz, mindennek ára van. Tízezer forintos csekk esetén 1250, tizennyolcezernél pedig már 1375 forint. A kezelési költség természetesen egyenes arányban növekszik a meghosszabbítandó csekkek összegével.

Jó tudni azt is, hogy az érvényes utalványok nem ruházhatók át másra, és készpénzre sem válthatók. Természetesen ha az igénybe vett szolgáltatás ellenértéke magasabb, akkor a különbözetet ki kell egyenlíteni a pihenés során. Abban az esetben viszont, ha a szállás, az utazás vagy a gyógykezelés értéke kisebb a csekk értékénél, az elfogadóhely nem jogosult visszaadni a különbözetet. Furcsa szabály ez, de így van. Vagyis jobban járunk, ha a többletet mindig ráfizetjük, különben veszítünk valamennyi üzleten, amikor használjuk. Magára az üdülési csekkre viszont nem, mert az egyaránt kedvező a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Mindenekelőtt azért, mert jelenleg 57 000 forintig ez a juttatás adó- és járulékmentes.

Vannak viszont sokan, akik már nincsenek munkaviszonyban. A nyugdíjasok és a munkanélküliek – ennek ellenére – ugyancsak igényelhetnek ilyen jellegű üdülési támogatást. Számukra két pályázatot is hirdetett a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány június elsején. A Hazai üdülés elnevezésű kifejezetten a nyugdíjasokat segítheti, az Őszi pihenésre pedig a munkanélküliek és az alacsony jövedelműek pályázhatnak. Ez utóbbira összesen 450 millió forintos keretet különítettek el. Erre a pénzre azok a nyaralni vágyók pályázhatnak, akiknek havi összevont jövedelme nem haladja meg a 75 ezer forintot.

Igényüket egy formanyomtatványon adhatják be, s csatolniuk kell hozzá a munkáltatói jövedelemigazolást továbbá a gyed, a gyes, a gyet, illetve az ápolási díj vagy a munkanélküli-segély kifizetésének legutolsó dokumentumát. Mindezt borítékba kell tenni, s elküldeni a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány címére: 1519 Budapest, Pf.: 563. Aki ezt megteszi, 15 ezer forint befizetése esetén 40 ezer forint értékű üdülési csekkre számíthat kedvező elbírálás esetén. A támogatás szeptember 30-ig igényelhető. Az elbírálásnak két végső határideje van. Az egyik július 31., a másik október 15. Fontos tudnivaló, hogy csak a nyerteseket értesítik írásban, de lehet érdeklődni telefonon is az adószám megadása esetén.

A nyugdíjasoknak biztosított Hazai üdülés 150 millió forintjára azok pályázhatnak, akiknek havi nyugellátása nem haladja meg az 57 ezer forintot, és munkaviszonyból vagy vállalkozásból származó jövedelmük nincs. Nekik hasonló feltételek mellett kell pályázniuk a legutóbbi nyugdíjszelvény másolatának csatolásával a fentebb olvasható budapesti címre. A nyertesek 30 ezer forint értékű üdülési csekket kaphatnak, de csak az eltérő összegű befizetések teljesítése után. Akinek nyugdíja nem éri el a havi 40 ezer forintot, annak ötezret kell feladnia. 40001–50000 között tízezret, 50001–57000 között pedig tizenöt ezret. Végül arra utalunk, hogy a belföldi turizmus erősítése érdekében az üdülési csekkek kizárólag határainkon belül használhatók fel, külföldi utakra nem.

Utazhatunk is vele

Szállodákban, panziókban, kempingekben fizethetünk a szállásért üdülési csekkekkel, de felhasználhatjuk azokat a Balaton-parti jegypénztárakban is, hajójegyek vásárlása esetén. A Magyar Államvasutak 107 kijelölt pénztárában is elfogadják ezeket a papírokat fizetőeszközként, továbbá a Bakony, a Bács, a Gemenc, a Hajdú, a Mátra, a Nógrád, a Somló, a Vértes és a Zala Volán Részvénytársaságnál nem csak a pénztárakban, hanem a sofőröknél is. A csekkek egyébként a szálláshelyeken étkezések, gyógykezelések és sportlétesítmények igénybevételének ellentételezésére is jók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!