Hírek

2005.06.23. 00:00

Magasabb lesz a biztosítási díj, ha összebeszélnek

Kartellgyanú miatt indított biztosítók és autókereskedők ellen eljárást a versenyhivatal.

Kaszás Erzsébet

A beszállítók és a fogyasztók járhatnak rosszul akkor, amikor egy szolgáltatóról kiderül, hogy úgynevezett kartellmegállapodást kötött – mondta érdeklődésünkre Sulok Zoltán, a GKI Gazdaságkutató Rt. elemzője. – A kartell lényege:  a piacon meghatározó cégek nyereségességük érdekében, kizárva a piaci versenyt, megegyeznek például a szolgáltatás árában, a beszerzésekben vagy a piaci politikájukban. A vesztesek azok, akik az értékesítési folyamat végén vannak, és már nem tudják másra áthárítani a megállapodás miatt keletkező többletköltségeket.

A gazdaságkutatót annak apropóján kerestük meg, hogy kedden a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellgyanú miatt felügyeleti eljárást indított a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége, az Allianz Hungária Biztosító Rt., a Generali-Providencia Biztosító Rt., a Magyar Opel-kereskedők Bróker Kft., a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkusz Kft. és a Porsche Biztosítási Alkusz Kft. ellen. Nem kizárt, hogy a nyomozati eljárás során további cégek is felmerülhetnek.

A rajtaütésszerű akció során információkat és anyagokat kértek tőlünk, de hogy mivel gyanúsítanak, arról nem tájékoztattak – nyilatkozta lapunknak Sipos József, az Allianz kommunikációs igazgatója. A GVH tájékoztatása szerint „előzetes információk alapján alapos gyanú merült fel arra, hogy a vállalkozások egymáshoz kapcsolódó gazdasági tevékenységükkel a gazdasági versenyt korlátozták vagy torzították, és így a versenytörvény rendelkezéseit megsérthették. A biztosítótársaságok és járműkereskedők a 2002–2005 közötti időszakban évente egyeztetéseket folytattak és megállapodtak a gépjármű-biztosításokhoz köthető rezsióradíjakról, és ennek kapcsán merült fel a versenykorlátozó összejátszások valószínűsíthetősége, és ezáltal a jogsértés elkövetésének gyanúja”. Mint Horváth Anita, a GVH sajtófőnöke nyomatékosította: ők nem azt állítják, hogy az érintett cégek megállapodtak volna a rezsióradíjakban. Csupán azt, hogy feltételezhető, hogy amikor a rezsióradíjakat egyeztették, akkor valamiben a versenytörvényt sértő módon jutottak egyezségre. Ám hogy miben és milyen tartalommal, ez a vizsgálati eljárás végéig titkos. És az eljárásra 180 nap van, ami kétszer meghosszabbítható.

Kérdés, hogy a biztosítóknak miért érné meg magasan tartani a rezsidíjakat, hiszen nekik is ez alapján kell kártalanítaniuk. Sulok Zoltán – hangsúlyozottan általánosságban, mivel a konkrét ügyben a vizsgálat csak most kezdődött – megjegyezte: ha a járműforgalmazók és a biztosítók a balesetet szenvedett gépjárművek javításánál kizárják a piaci versenyt, akkor a biztosító a saját szempontjait a biztosítási díjak kalkulációjában érvényesíti. Vagyis ezzel az indokoltnál magasabban tarthatja a biztosítási díjakat.

Kaszás Erzsébet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!