Hírek

2005.06.02. 06:15

Matthäus nem kegyelmez

Raymond Domenech ellen tüntettek a francia szurkolók, míg Lothar Matthäus hatalmas tapsot kapott a metzi publikumtól a keddi Franciaország– Magyarország meccs után.

Szabó Tamás (Metz)

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A Liverpool BL-győztese, a francia válogatottba visszatért Cissé és a fradista Balog Zoltán harcol a labdáért
[/caption]A francia gárda története során először lépett pályára Metzben. A város lakói remek hangulatot varázsoltak, telt ház fogadta a csapatokat. Szinte minden adott volt az ünnephez, ám a francia szövetségi kapitány, Raymond Domenech elrontotta a helyiek örömét. Nem hívta be a keretbe Metz büszkeségét, Robert Pirest, aki hajdanán a lotaringiai városban kezdte profi karrierjét. Domenech „arcátlansága” miatt az egyik helyi lap tüntetésre szólította fel a drukkereket. Nos, a felkérést komolyan vették: a mérkőzés folyamán a kapitány nem tudott úgy felállni a padról, hogy ne tüntessen a publikum. – Szomorú, hogy így reagáltak – mondta Domenech – A közönség nem engem, hanem a játékosokat bántotta.

Nos, Domenech ezt alaposan félreértette, ugyanis Cissé, Dhorasso és a többiek hatalmas tapsot kaptak… Csakúgy, mint a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus. A metzi drukkerek csapatunkat is megtapsolták. Kerekes Zsombor szépítő gólját is ünnepelték. Egyetlen bökkenő, a helyi műsorközlő nem a debreceni csatár, hanem Stark Péter nevét mondta gólszerzőnek. – Oda sem figyeltem, annyira örültem – mondta Kerekes. – Higgyék el, tényleg én rúgtam a gólt. Az első félidőben Szabics Imre is jól játszott, de a szünet után bátran támadtunk, ezért sikerült nekem gólt szereznem. Ezzel mindenki egyetértett.

A magyar csapat teljesítménye csak a szünet után volt értékelhető, előtte kritikán alul teljesített. Cissé és Malouda góljai előtt is észvesztő hibákat követtek el a játékosok. – Az első félidőben nem tudtuk felvenni a versenyt a franciákkal – mondta Matthäus. – Néhány játékossal el kell beszélgetnem, anélkül, hogy neveket mondanék sejthető, kikre gondolok. A szünetben öt cserét hajtottam végre, látható, kik azok, akikkel nem voltam elégedett. Matthäus eredményesen váltott, a magyar csapat bátrabban, támadóbban játszott. Persze ehhez az is kellett, hogy a francia gárda visszakapcsoljon, lassabb tempóban teljesítsen. – Együttesemnek a második félidőben már volt egyénisége. Tóth Norbert és Bárányos Zsolt jó teljesítményt nyújtott. Kockázatos volt bevetni őket, de nem okoztak csalódást.

Bárányos valóban színt vitt a középpályássor játékába. A soproni kiemelte, a franciák roppant sportszerűen fociztak. – Az otthoni viszonyokhoz képest ég és föld a különbség – mondta Bárányos. – Nem akartak senkinek sérülést okozni, kulturáltan játszottak. Annak idején ezt tapasztaltam a belgiumi légióskodásom idején is. Nálunk ezzel szemben a Magyar Kupa-döntőben a saját bőrömön tapasztaltam a különbséget. Matthäus elmondta, nagyjából összeállt a fejében a szombaton Izlandon világbajnoki selejtezőn szereplő kezdőcsapat. – Még alszom rá, de azok, akik Metzben a szünet után pályára léptek, előnyt élveznek. Gera formán kívül játszott, vele külön fogok beszélgetni. De nem csak ő, mások sem adtak ki magukból mindent. Amíg kapitány leszek, addig ezt soha nem fogom tűrni.

A magyar gárda szombaton tétmeccsen szerepel. Ha a metzi második félidőben látott produkciót nyújtja, akkor sikeres lehet a kirándulás.

Ellentétes félidők

Franciaország– Magyarország 2-1 (2-0)

Metz, 28 ezer néző, vezette: Paul Allaerts (belga)

Franciaország: Coupet – Reveillere, Boumsong, Gallas (Squillaci, 82. perc), Abidal – Wiltord (Govou, 58.), Dhorasoo (Mavuba, 65.), Pedretti,

Rothen – Malouda, D. Cissé (Giuly, 75.). Szövetségi kapitány: Raymond Domenech

Magyarország: Király (Fülöp, 46.) – Balog Z., Stark, Vanczák – Bodnár, Vincze G. (Takács Á., 46.), Hajnal, Huszti – Vincze O. (Bárányos, 46.), Gera (Tóth N., 46.) – Szabics (Kerekes, 46.).

Szövetségi kapitány: Lothar Matthäus. Gól: D. Cissé (10.), Malouda (35.), Kerekes (69.).

Metz, 28 ezer néző, vezette: Paul Allaerts (belga)

Franciaország: Coupet – Reveillere, Boumsong, Gallas (Squillaci, 82. perc), Abidal – Wiltord (Govou, 58.), Dhorasoo (Mavuba, 65.), Pedretti,

Rothen – Malouda, D. Cissé (Giuly, 75.). Szövetségi kapitány: Raymond Domenech

Magyarország: Király (Fülöp, 46.) – Balog Z., Stark, Vanczák – Bodnár, Vincze G. (Takács Á., 46.), Hajnal, Huszti – Vincze O. (Bárányos, 46.), Gera (Tóth N., 46.) – Szabics (Kerekes, 46.).

Szövetségi kapitány: Lothar Matthäus. Gól: D. Cissé (10.), Malouda (35.), Kerekes (69.). A Liverpool BL-győztese, a francia válogatottba visszatért Cissé és a fradista Balog Zoltán harcol a labdáért -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!