Hírek

2005.06.03. 00:20

Még a kutya sem jár erre

Egy sportcsarnok, egy mélygarázs és egy uszoda építését kezdte meg az állam 1994-ben a Lágymányosi híd lábánál. A sportcentrum azóta sem készült el, mégis pályázatot írnak ki az üzemeltetésére.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kinőtt a pipacs az 1996-os világkiállításra készült lágymányosi sportcsarnok oldalában. A félig kész épületek 1997 óta várnak befejezésre.
[/caption]Vas, beton, fű és fa. Ebből áll jelenleg a lágymányosi egyetemi sportcentrum. A fényáteresztő tüskékkel díszített csarnok oldalán még a pipacs is kivirágzott. A leendő uszoda gödréből méteres fák nőttek ki. Három lakókocsi utal csupán az életre, az egyiken még tévéantenna is van. Egy ember kászálódik ki belőle. – Ha gondolják, oldalról megközelíthetik az uszoda gödrét, de nem ajánlom – mondja a terület ügyeletes őre. – Életveszélyes.

Nem is merünk közelebb menni, a szögesdróton átlesve nézelődünk. – Az ott egy liftakna. Mi csak templomnak hívjuk. Ez vezetne le a mélygarázsba, ha elkészülne. Van még belőle több is a túloldalon – mutat a csarnokon túlra a készséges őr. – Van még hat félkész edzőterem és ennyi. Semmi más. Ezt őrizzük éjjel-nappal. Jó ideje kutya nélkül. Ennyi készült el a sportcentrumból 1994 óta. A tízhektáros sportcentrumot az 1996-os, időközben lemondott világkiállításra tervezték. Tizenegy évvel ezelőtt megtörtént az első kapavágás, két évvel később elkészült a tüskecsarnok szerkezete. Megindult az edzőtermek és a mélygarázs építése. 1997-ben elfogyott a beruházásra szánt pénz, így megállt a munka. A Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a sportcsarnok 55 százalékos, az edzőcsarnokok és a 200 férőhelyes mélygarázs 45 százalékos állapotban van. Az uszoda helyét csak egy lebetonozott gödör jelzi. A mintegy négymilliárd forint értékű komplexum hét éve várja a folytatást.

– Az állam nem költ több pénzt az építkezésre, magánbefektetők fejezik be az épületegyüttest – mondja Görözdi György, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) miniszteri biztosa. – Így is százmilliókat költünk évente a terület őrzésére és az állagmegóvásra.

Jelenleg az átadás-átvételi egyeztetés folyik a Műszaki Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint az NSH között. Ennek keretében az egyetemek átadják a vagyonkezelői jogot a sporthivatalnak. A tárgyalások azonban akadoznak, mert a felsőoktatási intézmények a korábbi szerződések jogutódlására kérik a hivatalt. Ezt az NSH nem vállalja, így nincs egyezség. Persze közben történt némi előrehaladás is. – Tíz napon belül befejeződnek a geodéziai vizsgálatok – közli Görözdi György. – Három hét múlva lezárul az épületkomplexum újratervezése. A centrum tervei ugyanis időközben elévültek, a szabványok megváltoztak. Ha megkapjuk a vagyonkezelői jogot, két héten belül nyílt pályázatot írunk ki az üzemeltetésre.

Ennek feltétele, hogy a jövőbeni üzemeltető vállalja a sportcentrum befejezését. Ennek becsült költsége 3–5 milliárd forint. Ha elkészül, ingyenes használati időt kell biztosítani az egyetemeknek. Néhány év elteltével az államhoz kerül majd az üzemeltetési jog. A miniszteri biztos szerint legkorábban egy-két év múlva állhatnak újra munkába a gépek.

Itt forgatták az Underworld című horrorfilmet

Legutóbb két évvel ezelőtt volt látogatója a tüskecsarnoknak. Itt forgatták az Underworld című akció–horror filmet Kate Beckinsale főszereplésével. Amerikai–német–magyar–angol koprodukcióban. Nem csak Lágymányoson, a Ferenciek téri Klotild-palota tetején, a metróállomásokon, a Várhegy gyomrában lévő Sziklakórházban is vettek fel jeleneteket. A filmet tartalmazó DVD-n egy kilenc- perces összeállításban látható, hogyan dolgozott a stáb Budapesten. A film a tavalyi év egyik legsikeresebb alkotása volt Amerikában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!