Hírek

2005.06.16. 07:05

Mit nem beszél ez a német?

Frankfurt és Köln 170 kilométernyire van egymástól. Ezt kihasználva az embernek lehetősége nyílik arra, hogy a mini világbajnokság első napján mindkét színhelyen körülnézzen.

Dénes Tamás (Frankfurt, Köln)

[caption id="" align="alignleft" width="259"] Juan Román Riquelme (középen) a torna nyitómeccsén is vezéregyénisége volt az argentinoknak, ő lőtte az első gólt. Itt Slim Benachour és Janwhar Mnari között viszi el a labdát.
[/caption]Frankfurtot egyelőre nem érintette meg túlságosan a Konföderációs Kupa szele. Noha a németekre nem igazán jellemző, hogy az utolsó pillanatban kapkodnának, a stadion körüli parkolókban még nyolc órával a torna megnyitója előtt is lázas munka folyt. Csinosították a környéket, építették a pavilonokat. Ne próbáljon az ember erőltetett párhuzamokat vonni, de tény, hogy mintha a német csapatra is ez a félkész állapot lenne a jellemző. Önbizalomhiányban általában aligha szenvedő honfitársaik többsége nem hisz abban, hogy a csapat jövőre megnyeri a világbajnokságot. Az az igazság, hogy nekem meglehetősen furcsa, hogy még mindig az számít központi témának a német lapokban, ki lehet Jürgen Klinsmann utóda. Most éppen Ottmar Hitzfeldet akarja a nép (vagy a köz véleményét formáló sajtó), amiben annyi ráció feltétlenül van, hogy a Bundesliga utóbbi évtizedének legeredményesebb edzőjének a hónap végén jár le a Bayernnel kötött szerződése.

Ha Petőfit olvasnának, biztos tetszene nekik: „Mit nem beszél ez a német…?” Nincs tévedés: tudom, hogy Felix Magath duplázott májusban a bajorokkal, de Hitzfeld a klub alkalmazottjaként szurkolt neki azért, hogy minél többet nyerjen, s így az ő prémiumának összege is emelkedjen. Klinsi, a kapitány kevés dologban ért egyet Lothar Matthäusszal, abban azonban feltétlenül, hogy az argentin a világ egyik legjobb válogatottja.

José Pekerman csapatából némi meglepetésre elsősorban a Manchester United védője, Gabriel Heinze, a Barcelona által eladni szándékozott Javier Saviola, s a legutóbbi spanyol idény egyik legjobbja, Juan Román Riquelme érdemli ki a legnagyobb érdeklődést. Ennél lényegesen gazdagabb a keretük, ne feledkezzünk meg Samuelről, Cambiassóról, Zanettiről, Tevezről, Sorinról, valamint Aimarról.

A tunéziai gárda már magán viseli Roger Lemerre elképzeléseinek bélyegét. A kapitány nem is titkolja, az a célja, hogy minél több olyan Franciaországban élő fiút meg tudjon nyerni válogatottja számára, aki úgy érzi, a „kékek” közé nem fog beférni. A klasszikus példa Sauki Ben Szádáé. A még mindig csak a húszas éveinek elején járó középpályás világbajnok 2001-ben nyert Trinidad és Tobagón még a francia U17-es válogatottal. Ám miután úgy látja, ott nincs esélye bekerülni a válogatottba, elfogadta a tunéziaiak hívását.

E két csapat egyébként Kölnben, a felújított Müngersdorfer-stadionban játszott egymással tegnap, a torna első mérkőzésén. A dóm gyönyörű, a belváros szép, de egyelőre a legcsekélyebb mértékben sincs futballhangulat. A városban jóformán nem is találkozni a torna kedvéért ideutazott szurkolókkal – ezért aztán tunéziai drukkerből volt több, akiknek nagy része természetesen itt él Németországban. Panaszkodott is néhány lelkes német a hangulatra, de hozzátették: majd Lipcsében, a brazilok meccsén, holnap felizzik a hangulat. Jellemző, hogy nem a saját csapatuk meccsét emlegették…

Argentína–Tunézia 2-1 (1-0)

A csoport, Köln, Müngersdorfer-stadion, 39 ezer néző

vezette: Rosetti (olasz)

gólok: Riquelme (33. p., 11-esből), Saviola (57. perc), illetve Guemamdia (72., 11-esből)

vezette: Rosetti (olasz)

gólok: Riquelme (33. p., 11-esből), Saviola (57. perc), illetve Guemamdia (72., 11-esből) Juan Román Riquelme (középen) a torna nyitómeccsén is vezéregyénisége volt az argentinoknak, ő lőtte az első gólt. Itt Slim Benachour és Janwhar Mnari között viszi el a labdát. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!