Hírek

2005.06.21. 00:00

Ötszáz forintnál is többel nőnek a gyógyszerárak

Összesen ezernégyszáz támogatott orvosság ára változik július elsején – jelentette be tegnap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese. Székely Tamás elmondta, hogy ezerkétszáz termék drágul, kétszáz pedig olcsóbb lesz.

M. B.

Az árváltozás a támogatási rend megváltoztatásából ered, amelytől a következő fél évben 4,3 milliárd forint megtakarítást vár az OEP. A változás lényege, hogy ezentúl 1900 gyógyszert vonnak be az úgynevezett rögzített öszszegű támogatás körébe. Ez betegségcsoportonként, illetve hatóanyagonként kialakított termékkategóriákat takar, amelyekben kijelölik a referenciaszert. Ennek támogatási összegét kapja meg a csoport többi, ugyanazon hatóanyagot tartalmazó orvossága. Ezzel próbálják az orvosokat és a patikusokat arra szorítani, hogy lehetőleg az olcsóbb, de ugyanolyan hatékony pirulát alkalmazzák a betegeken. Utóbbi ugyanis akkor jár a legjobban, ha a referenciagyógyszert vagy ahhoz közeli árú terméket vásárol. Az orvosságcsoporton belül ugyanis a drágább termék is csak a referenciaszer támogatását kaphatja meg.

A drágulás az ezerkétszáz orvosság 70 százalékánál száz forint alatt marad, a többinél átlagosan ötszáz forinttal lesz magasabb a fizetendő összeg. Ez sok beteget fog arra késztetni, hogy orvosával egyeztetve átálljon másik termékre.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!