Hírek

2005.06.09. 00:00

Telefonkönyvre vadásztak

Nyolcvanhat tonnányi használt telefonkönyvet gyűjtött össze 59 budapesti általános iskola a Magyar Telefonkönyvkiadó Társaság felhívására. Tizenöt forintot kaptak darabjáért.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="290"] A Kassai Utcai Általános Iskola diákjai örültek a nyereményeknek
[/caption]– Az nagyon nehéz volt, amikor mind a két kezem tele volt telefonkönyvekkel – tárja szét sóhajtva apró ujjat a tizenkét és fél éves lány. – És az emberek is sokszor durcásan becsapták az ajtót az orrom előtt. Csak egy valaki hívott be a lakásba. De azért érdekes volt. Még soha nem csöngettem be idegenekhez.

Bálint Melinda boldogan ül a Pannónia Általános Iskola tornatermében a bordásfal elé tolt padon. Nem bánja, hogy nyolcszoros győztes iskolája most csak a hetedik lett. Ő megtette a magáét. Összesen százhúsz lakásban járt. Végigjárta az egész hatalmas háztömbjüket. – Sokszor megjártam, mert azt mondták az emberek, hogy levitték a szemeteshez a telefonkönyveket. De mire leértem, már egyet sem találtam. Biztos mások csaptak le rá. Gyakran későn érkeztem – állapítja meg az egyszerű tényt a hatodikos lány. Barátnője, Kiss Nóra más módon gyűjtötte az idejétmúlt telefonkönyveket. Érthető, ő a kertvárosi övezetben lakik. Bement a postára, és összeszedte a leadott újrahasznosítható hulladékot. Persze ő is bejárta a környéküket, két-három utcányi házból szerezte be a zsákmányt. A csillogó szemű lány lelkesen emlékszik vissza a történtekre.

– Mindig egyedül indultam gyűjteni, amikor már sok összegyűlt, segítettek a barátaim. Ők más iskolába járnak, és ott nem volt ilyen feladat. Azt mondták, jövőre ők is részt akarnak venni benne – mondja Nóra, de látszik, hogy már menne. Sok ajándékot kaptak, és még meg sem nézte, mi lapul a szatyrokban.

A Magyar Telefonkönyvkiadó Társaság (MTT) összesen másfélmillió forintot, sportszereket, ajándékcsomagokat osztott szét az idei gyűjtési akcióban résztvevő iskolák között. A hulladékfeldolgozó cég öt forintot fizetett kilogrammonként a használt telefonkönyvekért. Ezt az MTT további tíz forinttal egészítette ki. Az iskolák az összegyűjtött pénzt nyári táborokra és sportszerekre költik majd. És ez így megy már tizenegy éve. – Összesen nyolcvanöt tonnányi újrahasznosítható papír gyűlt össze a 2004–2005-ös akcióban – mondja Keresztesi Péter, az MTT marketingigazgatója az előtte libasorban ücsörgő gyerekeknek. – Ezzel 3280 fát mentettetek meg a kivágástól, 291 ezer liter gázolaj és 965 köbméter víz papírgyári felhasználása vált feleslegessé. 1994 óta pedig 2200 tonna telefonkönyvet gyűjtöttetek össze.

– Mit gondoltok, milyen magas lenne az összes telefonkönyv, ha egymás tetejére raknánk valamennyit? Mint a Kékestető, az ausztriai Grossglockner, vagy a Mount Everest? – teszi fel gyereknyelven a kérdést Reinhard Hetzer, az MTT ügyvezető igazgatója. Több gyerek ráhibázik. Négyezer méteres, mint az osztrák hegycsúcs. A legérdekesebb információt mégsem a felnőttektől kapjuk, a gyerekek bökik ki. Szeretik a telefonkönyveket, lapozgatják is. Annak ellenére, hogy szinte mindannyian elérik otthon a világhálót. Az állatkert és a Kölyökklub elérhetőségét mégis inkább a vaskos könyvből nézik ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!