Hírek

2005.06.29. 00:00

Tony Blair, a Hódító vezér

Előbb elbuktatta az EU-csúcsot Tony Blair, majd Európa megújítójaként lépett fel – és egyre több követőre talál.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A brit gazdák már 1998-ban tüntettek Cardiffban az EU agrárpolitikája ellen
[/caption]John Prescott brit miniszterelnök-helyettes tájékoztatja Tony Blair kormányfőt az átmeneti uniós költségvetésre vonatkozó budapesti javaslatról, amelyet szerinte az Európai Tanács napirendjére kell tűzni. Ezt a budapesti munkalátogatáson tartózkodó John Prescott azt követően mondta ezt, hogy kedden Budapesten megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel az unió előtt álló feladatokról, elsősorban a következő EU-költségvetésről. London igyekszik megismerni a tagállamok álláspontját a brüsszeli csúcs után kialakult helyzetben, és július 1-jén kezdődő soros elnöksége idején arra törekszik, hogy az érintett felekkel együttműködve sikerüljön megoldani a nehézségeket.

Egy nappal korábban Tony Blair brit miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy Nagy-Britannia „nem hagyja cserben” a kelet-európai új EU-tagokat a nekik járó uniós költségvetési juttatások ügyében. – A brüsszeli kasszából a következő költségvetési időszakban biztosítani kell, hogy Magyarország és a többi új tagállam megkapja azt a finanszírozást, amelyre szükségük van – nyilatkozta. Blair már kézhez kapta a budapesti tervet. Az Európai Unió átmeneti költségvetéséről szóló, múlt heti Gyurcsány-javaslatról azt mondta: érdeklődéssel olvasta, de „még nem jutottunk el odáig, hogy határozott választ adjunk”.

Tony Blairt a „Hódító” elnevezéssel illeti a Focus című német hírmagazin. A brit politikus ugyanis jeles elődjéhez, sir Winston Churchillhez hasonlóan – átvitt értelemben – nem ígérhetett mást a válsággal kapcsolatban, mint „vért, verítéket és könnyeket”. Ahhoz, hogy a „fő gonoszból” „hőssé” lépjen elő, mindössze tíz percre volt szüksége. Érző szívű európainak mutatta magát, aki magára veszi az összes problémát, s fölmutatta a közösség megújulásának nagyszerű vízióját. A szövetség pedig már korábban is körvonalazódott: az emlékezetes levélügy ehhez jó alapot nyújtott. (Brit kezdeményezésre több – akkor még – tagjelölt állam támogatásáról biztosította az amerikaiak háborúját Irakban, s ez elősegítette a német–francia egymásra borulást.)

A Downing Street 10. lakója ráadásul holnaptól helyzetbe kerül, ehhez az unió soros elnöksége kitűnő alkalmat nyújt. Blair mottója 1998-ból – „vizsga Európa és Nagy-Britannia számára” – ma jobban ideillik, mint bármikor. Hét esztendővel ezelőtt is London töltötte be ezt a posztot, s ugyanígy újabb költségvetési időszak előtt állt. Most a gazdasági reformok a versenyképesség növelésére és a munkanélküliség elleni küzdelemre, az agrárpolitika és a strukturális alapok megújítása párosul a polgár közelibb Európa kialakításával és a bűnözés elleni küzdelemmel. Az 1998-as esztendő és az akkori elnökséget lezáró cardiffi csúcs semmi nyomot nem hagyott az Európai Unió történelmében. Az új kormányos, Hódító Tony most ezen is változtani kíván.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!