Hírek

2005.06.28. 00:00

Újabb dugó miatt késik a kenyér

Van, aki nem tudja otthon hagyni az autóját, kénytelen nekivágni a kétórás útnak Békásmegyerről a Margit hídig. Újabb felújítások kezdődtek tegnap a fővárosban.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="232"] A HÉV felújítása miatt tegnap reggeltől hatalmas torlódás volt Békásmegyer és a városközpont között. Állítólag mától jobb lesz a helyzet. Meglátjuk...
[/caption]– Már régen a boltokban kellene lennie a kenyérnek. Reggel hatkor indultam el Békásmegyerről – hajol ki autójából mérgesen Sziklai Péter. – Most fél nyolc van, idáig, a Római-fürdőig jutottam ennyi idő alatt. A Dob utcába megyek, az még legalább egy óra. Így is személykocsival jöttem, mert teherautóval egyáltalán nem tudnék közlekedni. De így sem haladok jottányit sem, bedugult az egész út. A mögötte araszoló sofőrnek is sürgős dolga lenne. Gergely Gyula kertész. Várják a rekkenő hőségben tikkadozó virágok. Ahogyan az előtte haladó pék, ő sem tud busszal közlekedni. Rákényszerül az autózásra. Eddig egyórás késésben van. Ha ilyen tempóban halad, lesz abból kettő is. Mégsem ideges.

– Megszoktam már a kényelmetlenséget. Magyarországon bármi megtörténhet. Már ekkora dugó láttán sem lepődöm meg. Holnap biztosan jobb lesz a helyzet, mindig az első nap a legszörnyűbb – mondja a középkorú férfi, majd derűsen továbbhajt. Persze mindössze néhány métert. Közben ötpercenként érkezik egy HÉV-pótló busz a Római-fürdő megállóba. Egy sárga mellényes zavarelhárító férfi irányítja az embereket. – H1 a Batthyány tér felé, H2 az Árpád hídhoz! – kántálja, amint megáll a kék csuklós. Mindhiába, már a lépcsőkön sincs tapalatnyi hely sem. Egy ember sem tud felszállni a buszra a mintegy tíz várakozó közül. A többség mérges, a többiek reménykednek, hogy majd a következőn le tudnak ülni. Persze újra csalódniuk kell.

– A HÉV tízpercenként jár, a Batthyány térre induló metrópótlóra is tíz percet vártam Békásmegyeren – panaszolja egy anyuka a másiknak várakozás közben. – Összegyűlt egy HÉV-et megtöltő tömeg, de a buszra csak a harmada fért fel. Nyomorogva. Egymáshoz préselődve utaztunk idáig, levegő nélkül. Karcsika nem bírta tovább, le kellett szállnunk levegőzni – törli meg aggódva hatéves forma fia homlokát. A gyermek már láthatóan jobban van, de megjön a busz és újra fel kell szállniuk a tömegbe. Eddig mindösszesen hét perc volt az út, így a neheze még hátravan.

– Dunabogdányból jövök, ahonnan körülbelül egy óra az út a Váci útig – szól ki a fekete sportautó lehúzott ablakán a fekete hajú fiatal fiú. – A Filatorigátnál szokott kezdődni a tumultus, most már Békásnál dugó volt. Dupla annyi ideig fog tartani az út, mint eddig. És ami a legbosszantóbb, még egyesben sem lehet tartósan haladni – bosszankodik Bolda Zoltán. – Ma jöttem utoljára autóval, már így is fél órája úton vagyok. Bele sem merek gondolni, mi lesz a Flórián tér után, amikor elfogy a buszsáv! Fel voltam készülve, hogy nagy dugó lesz, de ekkorára nem számítottam –
kiáltja utánam egy zöld kisautóból Szabó Emő.

Nyolc óra huszonnyolc perc, felszállunk a HÉV-pótlóra. Kilenc óra két percre érünk a Batthyány térre. A Filatorigáttól a Bogdáni útig lépésben totyogunk. Előttünk személyautók sorakoznak a buszsávban. A pénteki ígéretek ellenére sehol egy rendőr, aki visszaterelné őket. De mi még így is viszonylag gyorsan megúsztuk. A pénteken még tizenöt perc hosszú utat most háromszor annyi idő alatt tettük meg. Autóval mindez két órába tellett volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!