Hírek

2005.06.11. 00:00

Újjáélesztik az Orczy-kertet

Akár a Városligettel is versenyre kelhet az Orczy-kert, ha megvalósulnak a józsefvárosi önkormányzat tervei. Ötvenmilliárd forintból kulturális, sport- és szabadidőközpont lenne az elhanyagolt parkból.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Tömegek látogathatnák a józsefvárosi ligetet, ha valaki végre törődne ezzel a pesti oázissal. A kerítésen belül lehangoló látvány tárul a látogató elé.
[/caption]Kulturális és sportközponttá, illetve burjánzó parkká változna a ma igencsak elhanyagolt Orczy-kert. A képviselő-testület a minap döntött a terület szabályozási tervéről. Most a kert a Nagyvárad tér mellett olyan, mintha nem is lenne gazdája. Sétánk során szomorú kép tárult elénk. A szél vastag ágakat tört le az egyik fáról. Otthagyták a tövében, úgy látszik, senkit nem zavar. Néhol félméteresre nőtt a gaz. A lépcsők összetöredeztek. Az egyik, görög vázára emlékeztető szobor meg úgy fest, mintha csak a szentlélek tartaná össze. A hatalmas park olyan, mint a hetvenes évek napközistáborai vagy SZOT-üdülői. Szinte minden kellék megtalálható itt a múltból, mintha csak egy különös szabadtéri tárlaton járnánk.

Hihetetlen, hogy valamikor divatos kirándulóhely volt az Orczy. A boldog békeidőkben szívesen korzóztak itt a pestiek. Ma csak árnyéka önmagának a park. A VIII. kerületi önkormányzat nem akarja, hogy tovább romoljon az értékes terület. Mitus Zsuzsa alpolgármester annyit árult el, hogy vállalkozói tőke bevonásával újítanák fel a parkot. Ez azonban irdatlan pénzekbe kerül, hiszen még a talajt is ki kell cserélni, néhol két méter mélységig. Korábban buszgarázs is működött a telken, a beszivárgott gázolaj tönkretette a földet. Csak a talajcsere 1–2 milliárd forintba kerül. A teljes rehabilitáció költségét 35–50 milliárd forintra becsülik. Ebből többek között elbontanák SOTE raktárépületét, így másfélszeresére bővítenék a telket a Diószegi Sámuel utca irányába. Sokkal nagyobb szerepet kapna a park kulturális életében a szomszédos Bárka Színház is. Továbbá szabadtéri színpadot építenének, hogy igazi kulturális központ legyen az Orczy-kert.

Rendbe hoznák a ma csak jóindulattal tónak nevezhető posványt is. Hangulatos csónakázótavat álmodnak a helyére a tervezők. A tópart állapotára jellemző, hogy tíz évvel ezelőtt itt forgatták a hatvanas évek elején játszódó Csinibaba egyik jelenetét. A környék ma is olyan, mint évtizedekkel ezelőtt, amikor a film játszódik, csak lelakottabb. Jószerivel csak búsulós nosztalgiázásra alkalmas az Orczy-kert, sportolásra, sétálgatásra nem hozza meg a kedvet. Talán ezért is vannak manapság  olyan kevesen a parkban. A szabályozási terv szerint azonban sportközpontot, tornacsarnokot és vendégházat is kialakítanának a tizenegy hektáros telken. Az ősfákat meghagynák, sőt további fák és cserjék ültetésével igazi parkká változtatnák a területet. Olyanná, amilyennek Orczy László álmodta még a XVIII. században.

Harmadára zsugorodott és elnéptelenedett az egykori divatos angolkert

Az Orczy-kert területét Orczy Lőrinc báró (1718–1789) poéta vásárolta meg 1783-ban. Halála után második fia, László (1750–1807) látott hozzá az akkori Pest legnagyobb angolkertjének kialakításához. A 19. század elejére készült el, a tulajdonos megnyitotta a közönség előtt. Divatos kirándulóhellyé vált. 1829-ben megvásárolták a magyar katonatisztképzés számára. A harminchét hektáros területen 1830 és 1836 között Pollack Mihály tervei alapján építették fel a Ludovika Akadémiát. 1891-ben a főváros hivatalosan is lemondott az Orczy-kert használatáról. A második világháború után a Kossuth Lajos Katonai Akadémia foglalta el a volt Ludovika épületét. A huszonhárom hektáros kert az 1960-as évek végére tizennégy hektárra csökkent. Az egykori lovardából lett Alfa mozi 1992-ben leégett.

a józsefvárosi önkormányzat tervei. Ötvenmilliárd forintból kulturális, sport- és szabadidőközpont lenne az elhanyagolt parkból. Vajta Zoltán Harmadára zsugorodott és elnéptelenedett az egykori divatos angolkert Az Orczy-kert területét Orczy Lőrinc báró (1718–1789) poéta vásárolta meg 1783-ban. Halála után második fia, László (1750–1807) látott hozzá az akkori Pest legnagyobb angolkertjének kialakításához.

A 19. század elejére készült el, a tulajdonos megnyitotta a közönség előtt. Divatos kirándulóhellyé vált. 1829-ben megvásárolták a magyar katonatisztképzés számára. A harminchét hektáros területen 1830 és 1836 között Pollack Mihály tervei alapján építették fel a Ludovika Akadémiát. 1891-ben a főváros hivatalosan is lemondott az Orczy-kert használatáról.

A második világháború után a Kossuth Lajos Katonai Akadémia foglalta el a volt Ludovika épületét. A huszonhárom hektáros kert az 1960-as évek végére tizennégy hektárra csökkent. Az egykori lovardából

lett Alfa mozi 1992-ben leégett. Tömegek látogathatnák a józsefvárosi ligetet, ha valaki végre törődne ezzel a pesti oázissal. A kerítésen belül lehangoló látvány tárul a látogató elé. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!