Hírek

2005.06.20. 00:00

Waterloo megismétlődött

Az EU 25 tagországának állam- és kormányfői szombat hajnalban eredménytelenül fejezték be tanácskozásukat, nem sikerült megállapodni a költségvetés részleteiről.

Csák Elemér

A következő kilenc hónapon belül nem várható, hogy az Európai Unió jóváhagyja a 2003–2017 közötti időszakra vonatkozó keretköltségvetést – jelentette ki Jean Claude Juncker, az EU soros elnökségét adó Luxembourg miniszterelnöke. A kudarc okait elemző nyilatkozatok és hírmagyarázatok többsége egyetért abban: az unió új tagországai a kialakult válság legnagyobb vesztesei. Magyarország számára még a legkedvezőtlenebb hosszú távú költségvetés is előnyösebb lett volna, mint annak hiánya – mutatott rá Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szavai szerint „Európa elfáradt, régi eszményei már igazából nem vidítják, nem lelkesítik, új eszményeiben pedig bizonytalan”.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár attól tart, hogy a kudarcba fulladt brüsszeli csúcsértekezlet után az Európai Unióban mindenki fog harcolni mindenki ellen. Schüssel szerint Brüsszelben nemcsak a pénz, a költségvetés miatt szenvedtek kudarcot. Koncepcionális kérdésekről is szó van. „A britek más Európát akarnak. Egy piacgazdaságilag orientált Európát, nagyobb piacot, s nem egy elmélyített uniót. Az, aki ilyen modellt akar, tulajdonképpen elbúcsúzik az európai szociális és gazdasági modelltől.”

Az Európai Unió régi tagországainak hajthatatlansága következtében bekövetkezett válság Tony Blair győzelmét jelenti a Le Monde kommentárja szerint. A francia napilap hangsúlyozza: papíron lehet a brit hajthatatlanságot felelőssé tenni a kudarcért, ugyanakkor Tony Blairnek igaza van, amikor arról az „anomáliáról” beszél, amely szerint az Európai Unió hétszer többet költ a mezőgazdaságra, mint a tudományokra, a technológiára, a kutatásra és az oktatásfejlesztésre.

A párizsi lap is úgy véli: legrosszabbul a kelet-európai országok jártak, amelyek számára a költségvetés zárolása nyomán a pénzügyi támogatások 2007– 2013-as időszakra remélt összege akár a felére is csökkenhet. A Libération emlékeztet, hogy 190 évvel ezelőtt június 18-án nem messze Brüsszeltől, Napóleon utolsó Európát egyesítő kísérlete Waterloonál vereséget szenvedett az Egyesült Királyság vezette koalíciótól. A baloldali lap kommentárja szerint Európának jelenleg se költségvetése, se a többség által támogatott stratégiája nincsen: Waterloo megismétlődött.

Tony Balir brit kormányfő alapvető vitára szólított fel Európa jövőjéről, ami egyesek szerint az EU-n belüli szakadásra utal. Bírálói azonban hangsúlyozzák: az unió a válsághelyzet ellenére is működik.

Az elnök szomorú

Az Európai Parlament spanyol elnöke, Josep Borrell úgy nyilatkozott, hogy elszomorította a brüsszeli csúcstalálkozó kudarca, és hangsúlyozta: az unió nem engedheti meg magának, hogy „sokáig az üzemzavar állapotában maradjon”. Egy olyan időszakban, amikor Európa történetének nagyon kényes és eseménydús időszakán megy keresztül, a pénzügyi távlatok korábban soha nem tapasztalt módon szükségesek – szögezte le közleményében. Rámutatott: a saját pénzforrásokról folytatott vita nem összpontosulhat a nettó költségvetési egyenleg körül. Ez elfogult és korlátolt okoskodás (...), és teljesen elhibázott látásmód – fejtegette. Helytelenítette, hogy a tagállamok közös döntéseiket egyhangúlag hozzák meg, szerinte a konszenzus nem ösztönöz a kompromisszumra. „Ez a szabály bénítólag hat az EU-ra, végső esetben megsemmisítő lehet” – fűzte hozzá az Európai Parlament soros elnöke.

Csák Elemér Az elnök szomorú Az Európai Parlament spanyol elnöke, Josep Borrell úgy nyilatkozott, hogy elszomorította a brüsszeli csúcstalálkozó kudarca, és hangsúlyozta: az unió nem engedheti meg magának, hogy „sokáig az üzemzavar állapotában maradjon”. Egy olyan időszakban, amikor Európa történetének nagyon kényes és eseménydús időszakán megy keresztül, a pénzügyi távlatok korábban soha nem tapasztalt módon szükségesek – szögezte le közleményében. Rámutatott: a saját pénzforrásokról folytatott vita nem összpontosulhat a nettó költségvetési egyenleg körül. Ez elfogult és korlátolt okoskodás (...), és teljesen elhibázott látásmód – fejtegette. Helytelenítette, hogy a tagállamok közös döntéseiket egyhangúlag hozzák meg, szerinte a konszenzus nem ösztönöz a kompromisszumra. „Ez a szabály bénítólag hat az EU-ra, végső esetben megsemmisítő lehet” – fűzte hozzá az Európai Parlament soros elnöke. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!