Hírek

2005.07.20. 00:00

A főnök szeme láthatja, mire kattintunk az egérrel

Egyre több munkahely csatlakozik rá a világhálóra, amiből bonyodalmak is adódhatnak. Előfordul, hogy a felmondás indoka éppen az internettel való visszaélés.

T. A.

A munkavállaló ugyanis magáncélból folytat elektronikus levelezést, rákattint olyan honlapokra, amelyek nem szükségesek a feladataihoz. Az egyik németországi tartomány rendőrei például előszeretettel töltögettek le pornóoldalakról csábos idomokat, és lepték meg egymást küldeményeikkel. A német munkaadók újabban olyan számítógépes programokat telepítenek a központi szerverekre, amelyekkel nyomon követhetik a dolgozók szörfözését.  Az USA-ban pedig az ezernél több főt foglalkoztató cégek 63 százaléka alkalmaz ilyen módszereket.  Ez azonban aggályos, mert sérelem érheti a személyiségi jogokat. Szakértők sokkal helyesebbnek tartják, ha már a munkaszerződésben kikötik a magáncélú internetezés mellőzését, illetve internetkávézót rendeznek be a munkahelyen. Az ebédszünetben vagy munkaidő után itt aztán mindenki arra klikkel rá, amire akar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!