Hírek

2005.07.02. 00:00

Blazevic, a Hajduk legnagyobb ásza

A horvát labdarúgás legszínesebb és legellentmondásosabb egyénisége a Debrecen elleni BL-selejtezőre készülő Hajduk Split trénere, Miroslav Blazevic. A 70. életévét februárban betöltött szakember extravaganciája, megnyilatkozásai állandó témái a horvát sajtónak.

Polgár László

Eredményei sem akármilyenek. Hercegovinából származik, második hazája Svájc, s örök szerelme a futball. Legnagyobb sikere pedig, hogy 1998-ban vb-bronzéremig vezette a horvát labdarúgó-válogatottat. Előtte Zágráb hőse volt, mivel még a jugoszláv érában több évtizedes várakozás után, 1982-ben elhódította a bajnoki címet a Dinamóval. Öntörvényű ember. Nem is volt hosszú muraszombati tevékenysége. Szlovénia után jött a horvát Varteks. Varasdon óriási lelkesedéssel fogadták, csakúgy, mint 2001 márciusában Eszéken, amikor a helyi NK Osijek trénere lett. A Varteks azonban számára nem volt igazi kihívás, igaz, 2004 tavaszán így is eljuttatta a kupadöntőbe a kis csapatot.

A szíve mélyén alighanem szívesen visszatért volna a Dinamóhoz, azt nyilatkozta, nem az örök szerelmének tekinthető zágrábi egylettel van gondja, inkább az ottani vezetőkkel. A fővárosiak szurkolói 1994-ben igencsak megorroltak rá, amikor úgymond a Dinamo legendájaként kiállt Franjo Tudjman horvát elnök mellett (akivel baráti kapcsolatot ápolt), hogy a klub nevét Croatiára változtassák.

Blazevic eldöntötte, indul a horvát köztársaságielnök-választáson. A szavazáson 0,13 százalékot ért el. A futballban szerzett ismertség nem minden a közéletben. A legújabb nagy dobására pedig május végén került sor: számtalan találgatás után végre Igor Stimac, a Hajduk sportigazgatójának tenyerébe csapott, s elvállalta a tréneri teendőket. Tette ezt „ős zágrábiként” – amivel lehet, hogy örökre becsukta maga előtt a Dinamo kapuját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!