Hírek

2005.07.16. 00:00

Elfogták a bombák készítőjét

Kairó közelében letartóztatták a londoni merénylet egyik fő gyanúsítottját – közölte az ABC amerikai hírtelevízió. A 33 éves Magdi Mahmúd al-Nasar az Egyesült Államokban tanult kémiát, a hatóságok szerint ő segédkezett a pokolgépek készítésében. A férfi két héttel a robbantások előtt utazott el Nagy-Britanniából. Közben kiderült: az al-Kaida által többször használt robbanóanyagot alkalmazták.

Toronyi Attila

Az első hivatalos információk arról szóltak, hogy katonai robbanóanyagot használtak a merényletekhez. Most viszont kiderült, hogy ugyanolyan vegyületet használtak, mint amit Richard Reid a cipőjébe rejtett minipokolgépben akart felrobbantani egy repülőn 2001-ben. A brit terrorelhárítást igencsak aggasztja ennek a rendkívül erős robbanószernek a felfedezése, mert összetevői szabadon megvásárolhatók, és „amatőrök” is bombát gyárthatnak belőlük.

Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka a BBC rádiónak adott interjúban azt mondta: az elkövetők csak „talpasok voltak... azt kell megtalálni, aki rábírta a merényletre és kiképezte őket”. A londoni rendőrség első embere szerint  a muzulmán közösségnek segíteni kell a szélsőségesek megtalálásában. Musztafa Szetmarian Nasszer szerint valamennyi NATO-tagország az „iszlám szent háború harcosainak” célkeresztjében van. A londoni merénylettel összefüggésbe hozott szíriai férfi, szerzői nevén Abu Muszab asz-Szuri tavaly könyvet írt a dzsihádról. Nasszer egyelőre nyomtalanul eltűnt, de az interneten bárki elolvashatja művét, A nemzetközi iszlám ellenállás felhívását. A nemzetközi dzsihadizmus egyik legfontosabb alakjaként ismert férfi nemcsak a zsidókat, az amerikaiakat, a briteket és az oroszokat nevezi ellenségnek, de világossá teszi olvasóinak, hogy valamennyi NATO-tagország célpontja a dzsihadistáknak.

A városi hadviselés és a robbanóanyagok kezelésének mestereként is számon tartott Szetmarian kifejti: csak terrorista támadások kivitelezésével és decentralizált városi hadviseléssel győzedelmeskedhet a „hálózat”. Figyelemre méltó, hogy a szír terroristahálózatként határozza meg a nemzetközi dzsihadista mozgalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!