Hírek

2005.07.20. 06:52

Képviselőnek kéne menni...

A magyar átlagfizetés a KSH tegnapi jelentése szerint elérte a havi bruttó 157 200 forintot, ami több mint 10 százalékos növekedés. Az európai parlamenti képviselők 2009-től 7 ezer eurót kapnak.

Zsebesi Zsolt

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az új tagországok képviselői még jó ideig kevesebbet visznek haza a borítékban fizetésnapon, mint társaik. Náluk ugyanis csak fokozatosan vezetik be a 7000 eurós apanázst.
[/caption]A 7 ezer eurós fizetés tegnapi, 246,38 forintos MNB-árfolyamon számolva havi 1 millió 722 ezer forint. Ehhez jön még a napi költségtérítés, ami mintegy 6 ezer euró (1 millió 476 ezer forint). Tehát összesen az uniós honatyák havi 13 ezer euró juttatást zsebelnek majd be, ami több mint 3 millió 200 ezer forint a tegnapi árfolyamon. Ebben azonban nincs benne az a havi 3 800 euró (934 800 forint), amit irodájuk fenntartására kapnak ma is. A teljes juttatásuk azért e nélkül is a hússzorosa lesz a magyar átlagbérnek. Az egységes euróbérekről hétfőn döntöttek a tagországok külügyminiszterei, akik ezzel együtt drákói szigort helyeztek kilátásba a költségek elszámolásánál az ügyeskedőkkel szemben. Főleg az utazásoknál, ahol eddig ellenőrzés nélküli átalányt kaptak az EU-atyák és EU-anyák. Annak érdekében, hogy az új tagországok képviselőit és honfitársaikat megkíméljék a többszörösére szökő havi illetmény okozta sokkhatástól, nekik további 10 évre 2019-ig átmeneti időszakot jelöltek ki, vagyis náluk csak fokozatosan vezetik be a havi 7 ezer eurós apanázst. Ez azt jelenti, hogy az új tagorszá-gok képviselői jó ideig kevesebbet visznek haza a borítékben fizetésnapon, mint a régi tagországokbeli társaik.

Az EU köreiben régen követelt döntés célja, hogy megszüntessék a jelenlegi igen nagy eltéréseket az egyes országok parla-mentereinek fizetései között. Ma az olasz európarlamenti képviselő 11 ezer eurót kap (2 millió 706 ezer Ft) egy hónapra, míg észt kollégája egy hitvány ezrest (246000 Ft). Az Európai Parlamentben ülő magyar képviselők bére mintegy 4 500 euró, vagyis jelenleg 1 millió 137 ezer Ft, ami azért nem olyan rossz, a magyar átlagbérekhez képest semmi esetre sem. Arról azonban sajnos nem érkezett hír, hogy a vállalkozói szférában is nyomást gyakorolna Brüsszel az egységes bérek kialakítására. Vagyis nincs tudomásunk arról, hogy az EU-képviselők azt terveznék, megszüntetik a tagországok állampolgárai bérei között meglévő szintén nagy különbségeket.

A magyar képviselői béreket persze nem egyszerű kiszámolni, mert a vonatkozó törvény az összeget rébuszokban adja meg. Honatyáink fizetése a főtisztviselői alapilletmény két és félszerese. A főtisztviselői alapilletmény pedig a köztisztviselői illetményalap tizenháromszorosa. Türelmes keresgélés után meg lehet tudni, hogy 2005-ben az a bizonyos köztisztviselői illetményalap 35 ezer forintra emelkedett. Innen már csak két szorzás és megkapjuk az aktuális fizetést. A képviselők, miután az EU közös kasszájából húzzák jövedelmüket, oda is adóznak. Azért a magyar parlamenti képviselők is jócskán a hazai átlag felett keresnek. Főleg, ha az alapdíj mellett figyelembe veszszük a pótlékokat, a költségtérítéseket és a szolgáltatásokat.

Gurmai: kéthetes családi nyaralásra azért futja

„Az európai képviselők fizetését az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének jegyében egységesítették” – mondta lapunknak Gurmai Zita. Az új, egységes fizetéseket a jelenlegi képviselők ugyanakkor már nem élvezhetik, hiszen mandátumuk 2009-ben lejár. A magyar képviselői fizetés nettóban nem egészen 2 500 eurót (615 ezer forint) jelent, ez egészül ki a napi 267 eurós (65 682 forint) napidíjjal. Ez utóbbi csak parlamenti ülésnapokon jár, s csak akkor, ha a képviselő jelen van, s aláírja a jelenléti ívet. Ezen kívül heti egy repülőjegy árát térítik meg. A képviselőknek maguknak kell gondoskodniuk a szállásról, vannak, akik lakást bérelnek, olyanok is, akik szállodában laknak. Gurmai Zita ezer euróért (246 ezer forintért) bérel lakást, fizeti a ház közös költségét, ami 200 euró (49 200 forint). Az Európai Parlamentben étkezik, ahol az árak valamelyest szerényebbek, mint a legtöbb brüsszeli étteremben. Arra a kérdésünkre, hogy a képviselői keresetből mennyit tud megtakarítani, a képviselőasszony így felelt: „Annyit mindenképpen megengedhetek magamnak, hogy a családommal együtt két hetet külföldön nyaraljak.” (bk)

Az átlag magyar 100 ezerrel vallott több jövedelmet

Tavaly átlagosan százezer forinttal volt magasabb az emberek jövedelme, mint egy évvel korábban – derült ki az APEH tegnapi összesítéséből. Tavalyelőtt egy adóbevallás 1 millió 267 ezer forintról szólt, míg tavaly 1 millió 368 ezer forintot kerestünk átlagban évente. A legnagyobb összeget bevalló személy 3,2 milliárd forintot keresett tavaly, ez majdnem duplája a 2003-ban bevallott legmagasabb jövedelemnek. Jelentősen nőtt a 100 legnagyobb jövedelmet bevallók keresete. Míg 2003-ban a százak átlagban 385 millió forint jövedelmet vallottak be, 2004-ben már 536 millió forintot. Az átlagos adóterhelés a bérből élőknél 18,4 százalék volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!