Hírek

2005.07.16. 00:00

Legóemberkék a Garayn

Javában építik a Garay piacot. Augusztus végére az utcaszintig jutnak, akkor a megrepedt házakat is rendbe hozzák. A polgármester és az építtető tegnap a helyszínen bejárást szervezett.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="105"] Már a mínusz második szint födémjét készítik a munkások a Garayn
[/caption]A mélyben munkások sürögnek – piros, narancs, kék sisakjukon megcsillan a napfény. Megannyi legóemberke. Messziről az építkezés is legójátéknak tűnik betonlapjaival, vascsöveivel és három sárga darujával. Kecsesen emelkednek a magasba a tér sarkain. – Szép vagyok? – kérdezi Hunvald György polgármester. Türkizszínű kertésznadrág hozzá illő kabáttal, kék tökfödő és fekete gumicsizma. Ő lesz ma a tiszteletbeli aszfaltozó – a sajtó kedvéért. A fotósok és tévések rászegezik a kamerákat.

Jön Zsohár Árpád a Pendolától. Le sem tagadhatná, hogy ő a vállalkozó. Köpcös, bajuszos, kopaszodó férfi mogyorószín öltönyben. Szeretettel simítja végig szemével a terepet: ez most az ő birodalma. – Még hogy nekem nincs hitelem – méltatlankodik. – Tessék, nézzék meg! – Hóna alól vaskos paksamétát húz elő: az Erste Bankkal való hitelszerződés. – Elegünk van belőle, hogy némelyek hetet-havat összehordanak. Az ellenzéki képviselőre céloz, aki két hete megint megkongatta a vészharangot. Beleaggódott a sajtó fülébe, hogy elakadt a beruházás, mert nincs pénz. Tulajdonképpen az egész bejárást emiatt szervezték. Most aztán bebizonyítják, minden a legnagyobb rendben van. – Már a mínusz második szint födémjét csináljuk – így Zsohár. – Két hét alatt két szinttel készültünk el. Augusztus végére elérjük a nulladikat. Vagyis a földszintet. Akkor pedig nekifognak rendbe tenni a megrepedt házakat. A lakásokat korábban már végigvizsgálták. Ahol kell, kifestenek, újracsempéznek. A legrozogábbat, a Garay 8-at ők maguk újítják fel több százmillióért. Hunvald polgármester lemászik a keskeny vaslépcsőn, szétvetett lábbal áll meg a citromsárga deszkafelületen. Innen jól belátni az építkezést. – Új városközpontot építünk – dülleszti ki a mellét. – Felújítjuk a környező homlokzatokat, aztán a szomszédos utcákat.

Rá is fér a pesti Csikágóra, hogy kipofozzák. És egy olyan csarnok, amilyen az új Garay lesz, húzza magával az egészet. Modern létére patinás, négytornyú, klinkertéglás, tele zöld növénnyel. – Szeretünk itt dolgozni – mondják a munkások. Magyar István és Halász József éppen a zsalupanelek illesztésén ügyködik. Odaadóan magyarázzák, hogyan öntik majd a folyékony betont a lapok közé. – A legtöbb helyen rabszolgahajcsárok a főnökök – teszi hozzá Zsíros László. – Az itteniek emberségesek.

Az építkezés számokban

a beruházás értéke: 10 milliárd forint

a csarnok területe: 58 ezer m2

önkormányzati tulajdon: 19 ezer m2

egy szint területe: 7 ezer m2

munkások száma: 217 fő

jelenlegi beépítettség: 21 ezer m2

ebből beton: 16800 m3

betonvas: 17 ezer tonna

betonpanel: 1760 darab

mozgatott föld: 140 ezer m3

homlokzatra szánt önkormányzati pénz: 250 millió

kárfelmérésben résztvevő lakások: 670 db

a csarnok területe: 58 ezer m2

önkormányzati tulajdon: 19 ezer m2

egy szint területe: 7 ezer m2

munkások száma: 217 fő

jelenlegi beépítettség: 21 ezer m2

ebből beton: 16800 m3

betonvas: 17 ezer tonna

betonpanel: 1760 darab

mozgatott föld: 140 ezer m3

homlokzatra szánt önkormányzati pénz: 250 millió

kárfelmérésben résztvevő lakások: 670 db Már a mínusz második szint födémjét készítik a munkások a Garayn -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!