Hírek

2005.07.13. 00:00

Megúszta a miniszter az igazságtalan vizsgát

Tibay Gábor

Az Alkotmánybíróság döntött: bár kimondta a felvételi rendszer igazságtalanságát, mégsem semmisítette meg az ezt szabályozó rendeletet. Mindez azt jelenti – immár kimondottan –, hogy bár valóban hátrányba kerülnek az idén érettségizők a korábban vizsgázottakkal szemben, a kör mégis bezárult: idén ezt kell elfogadniuk. Ha megsemmisíti a vonatkozó jogszabályt a taláros testület, azzal gyakorlatilag lenullázza az idei felvételit: kitör a sokat emlegetett káosz, diákok tízezreit pedig ellehetetleníti egy rosszul kivitelezett felvételi rendszer. Nem volt könnyű tehát a testület helyzete.
Nyilvánvaló: hosszas tárgyalássorozat után végeredményben problémakerülő Ab-határozat született. A testület egyértelműen azt látta fontosabbnak, hogy ne hulljon darabjaira a sokak által kárhoztatott felvételi szisztéma, hiszen annak radikális „borulása” az idén egyetemekre jelentkezők sorsát tenné bizonytalanná. Ettől függetlenül kérdés, mennyire szűk – vagy értelmezési kérdéseket tekintve éppenséggel mennyire tág – az a mezsgye, amelyen egy döntés meghozatalakor az Ab mozoghat: végső soron pedig az a kérdés, mennyire figyelhetnek a bírák arra, hogy egy esetleges alkotmányossági probléma megválaszolásának milyen konkrét következményei lehetnek. Elvben ugyanis a bíráknak elsődlegesen annyit – és mindösszesen annyit – kellene szem előtt tartaniuk és eldönteniük, hogy valami alkotmányos-e avagy sem; ebbe a körbe pedig – még ha annyira fontos is – vélhetően kevéssé férhetnek bele bárkit is hátrányos helyzetben hagyó, borotvaélen egyensúlyozó megfontolások.
Magyar Bálint oktatási miniszter ezt most megúszta. Ettől függetlenül a rendszer nem lesz jobb. És ezt a szülőkön és diákokon kívül a jogalkotóknak is tudniuk kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!