Hírek

2005.07.15. 06:17

Puccini Toscája a Bakáts téri nyári színpadon

Budapest egyik legnagyobb szabadtéri operabemutatóját rendezik meg ma és vasárnap este fél kilenckor a Ferencvárosi Ünnepi Játékok Bakáts téri helyszínén.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="88"] Sümegi Eszter Toscát alakítja
[/caption]Puccini egyik leghíresebb operája a Tosca. Hogy számos remekműve közül miért pont ezt a darabját játsszák világszerte legtöbbet? A sikerhez a fantasztikusan megkomponált zenén kívül bizonyára hozzájárul a mű prózai tartalma is. Tele van szenvedéllyel, egymásnak feszülő érzelmekkel, és drámai fordulatokkal. A Rómában játszódó történet elején a város könyörtelen rendőrfőnöke, Scarpia egy szökött rab után nyomoz, akinek egy börtönhöz közeli templomban sikerül eltűnnie. A menekülésben Cavaradossi, Róma híres festője segíti az általa mélyen tisztelt politikai foglyot. A rendőrfőnök, a festő szerelmének, Toscának a jelenlétében akarja kihallgatni Cavaradossit, aki a kérdések megválaszolása helyett mély hallgatásba burkolózik. Tosca, a gyönyörű énekesnő, hogy szerelmét megmentse, elárulja az üldözöttet. Ezzel azonban még nem elégszik meg Scarpia. Tosca szerelme kivégzését csak úgy tudja megakadályozni, ha a rendőrfőnök szeretője lesz. Az énekesnő lelkiismerete azonban nem engedi meg, hogy Scarpiáé legyen, és végül is leszúrja a rendőrfőnököt. Előtte azonban megígérteti vele, hogy Cavaradossit nem végezteti ki. A színleltnek hitt kivégzés azonban valódi, és a festő halála után Tosca a vár tetejéről a mélybe veti magát.

Puccini a darab zenéjét 1889-ben írta. Az opera első bemutatója 1900-ban volt, Rómában. Az előadást néhány incidens tette emlékezetessé. A főszereplők még a próbák alatt halálos fenyegetést tartalmazó leveleket kaptak, a bemutatón pedig a kezdés után néhány perccel ki kellett üríteni a színházat egy bombariadó miatt. A kritika sem fogadta túl nagy lelkesedéssel, több volt a rosszalás az eleinte megjelenő írásokban, mint a dicséret. Erre a műre igaz volt az a mondás, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában. A Toscát is először Párizsban, majd Londonban ünnepelte lelkesen a közönség. Azóta pedig az egész világ csodálja ezt a remekművet.

Jelmeztervező: Kemenes Fanni

Vezényel: Kaposi Gergely

Szereplők: Sümegi Eszter (Tosca), Kiss B. Atilla (Mario Cavaradossi festő), Fokanov Anatolij (Scarpia), Gurbán János (Cesare Angelotti konzul), Kincses Károly (sekrestyés), Pataki Antal (Spoletta), Hábetler András (Sciarrone csendőr), Rubind Péter (börtönőr), Lukácsi Enikő (pásztor)

Közreműködők: Liszt–Wagner Szimfonikus Zenekar, Pécsi Nemzeti Színház kórusa Sümegi Eszter Toscát alakítja -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!