Hírek

2005.07.22. 06:35

Többet kapnak a rászorulók

Megváltozik a szociális ellátórendszer szeptember elsejétől, a kormány utolsó ciklusban meghozott döntései több pénzt, nagyobb szociális biztonságot ígérnek. Könnyítéseket vezetnek be a rendszeres szociális segélyezésben, harminc százalékkal emelik a legsúlyosabb fogyatékosok gondozóinak ápolási díját és 1,8 milliárddal több jut gyermekétkeztetésre.

Bánky Bea

Harminc százalékkal emelkedik a fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékosok esetében az ápolási díj, több általános iskolás részesül majd kedvezményes gyermekétkeztetésben, a megyei gyámhivatalok feladatkörének bővülésével létrejönnek a szociális és gyámhivatalok – jelentette be tegnap az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára. Korózs Lajos lapunknak elmondta: a rendszeres szociális segélyezés újraszabályozása megkönnyíti azok helyzetét, akiknek munkanélküli-ellátásuk megszűnésével – amennyiben nem tudtak elhelyezkedni – eddig egy évig kellett együttműködniük a munkaügyi központokkal, hogy megkapják a segélyt. Ez például a gyeden és a gyesen lévő kismamákat is hátrányosan érintette, hiszen egy évig kötötte őket a munkaügyi hatóságokhoz.

– A feltételül szabott egyéves együttműködés ellehetetlenítette azokat, akik amúgy is nehezen éltek. Ezért az egy évet csökkentettük három hónapra – mondta Korózs Lajos. A munkaügyi szervezetek mellett a települési önkormányzatokat is kérjük arra: ha az érintettek együttműködnek velük, váljanak jogosulttá a támogatásra akkor is, ha nem tudnak elhelyezkedni. Ez több tízezer embernek jelent komoly segítséget. A jelenlegi rendszeres támogatásban részesülők köre – 161 ezer ember – 15 ezer fővel gyarapodik – tette hozzá az államtitkár.

A települési önkormányzatok tavaly közel 240 ezer embert foglalkoztattak közcélú munkában, idén az első félévben már több mint 130 ezren dolgoztak ily módon. A helyhatóságok 9 milliárd forint értékben kaptak állami támogatást ehhez. Az államtitkár emellett emlékeztetett arra: 2000-ben 5474-en végeztek közmunkát. – A rendszer bevált, hiszen a helyi lakosság sem mondhatja azt, hogy sokan kizárólag a segélyből élnek és nem dolgoznak – vélekedett Korózs Lajos. Ősztől a közcélú munkavégzés időtartama meghosszabbodik: ezután egy évig végezhető.

Az ápolási díjat is érintik a szeptemberi változások. Jelenleg húszezren kapnak ilyen címen rendszeres szociális segélyt, számuk várhatóan 3000 fővel növekszik, miután új kategóriát vezetnek be a jogosultak körén belül. A súlyos, fokozott ápolást igénylő fogyatékosok gondozóinak juttatását harminc százalékkal emelik. Ez eddig megegyezett a minimálnyugdíj összegével, 24700 forinttal. – Ezután több mint 32 ezer forint marad azoknak a gondozóknak a pénztárcájában, akik például baleset következtében fogyatékossá vált gyermeküket ápolják. Az anya nem tud gondozottja mellől elmozdulni, viszont nem szerzett annyi szolgálati időt és nem fizetett annyi járulékot, hogy tisztességes nyugdíja legyen. Juttatását ezért ki kell egészíteni erre az összegre – mondta az államtitkár.

A kormány 1,8 milliárd forintot elkülönített a költségvetés általtalános tartalékából áprilisban, ezt az összeget az önkormányzatok kizárólag gyermekétkeztetésre költhetik. A kabinet döntése értelmében ebből az összegből 300 millió forintot a rászoruló gyermekek nyári étkeztetésére, 1,5 milliárd forintot pedig az alsó tagozatos diákok étkeztetésre használhatnak fel. Ingyenes étkeztetésre várhatóan a kisiskolások negyede, mintegy 150 ezer gyermek lesz jogosult, az egy gyermek után e célra járó összeg pedig havonta 2380 forint lesz. A gyámhivatalok feladatkörének kibővülésével szociális és gyámhivatalok jönnek létre. Az eddig ellátott gyámügyi és gyermekvédelmi tevékenységek mellett a szociális intézmények működését engedélyezhetik és ellenőrizhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!