Hírek

2005.07.27. 06:15

Vége a fővárosi lakosság lassú fogyatkozásának

Demszky Gábor jó hírrel várta tegnap a sajtó képviselőit. 1993 után tavaly végre megállt a fővárosból való kitelepülés. Sőt! Száznégy állampolgárral többen költöztek a fővárosba, mint amennyien elhagyták. Ennek köszönhetően a „vándorlási egyenleg nullszaldós” lett – közölte a tájékoztatón.

Zsidai P.

Az egymás után eregetett statisztikai adatok abszolút nyertese Angyalföld lett, tavaly itt épült a legtöbb lakás. Építési és használatba-vételi engedélyek, magánerős építkezések számversenyében is a XIII. kerület győzött. Csupán egy kategóriában nem tudott versenybe szállni. Talán meglepő, de a 90-nél nagyobb négyzetméterű lakások legtöbbje tavaly a XV. kerületben épült. A főpolgármester elmondta, jelenleg hetvenegy négyzetméter a budapesti lakások átlagterülete. Ezt a Bakonyi Tibor vezette Lakáspolitikai Szakkollégium tizenöt év alatt 91-re szeretné növelni. A jelenlegi egy főre jutó 29 négyeztméteres átlagot 33-ra emelnék. Az alacsony komfortfokozatú szükséglakások arányát pedig húsz százalék alá szorítanák.

Miből épült a legtöbb a fővárosban? Az adatok szerint az 50 lakásosnál nagyobb lakóberuházásokból, tavaly összesen 8356 ilyet adtak át. Demszky nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy a legalább ötvenlakásos beruházások harmincegy százaléka, 6162 lakás a volt iparterületeken valósult meg. Ez pedig teljes összhangban van a Podmaniczky Programmal. A főpolgármester nem titkolta, egyáltalán nem kedveli a szigeteket képező, elzárt életmódot folytató lakóparkokat. Éppen ezért elégedett azzal, hogy a lakásépítéseknek csak öt százalékát teszik ki.

Demszky nem tudja

Tavaly kilencről nyolcezerre csökkent a Budapesten elhalálozottak száma, tízről pedig hétezerre a belföldi vándorlási veszteség. A hiány csökkenése a külföldiek betelepülésének is köszönhető – jelentette ki Demszky. A Reggel megkérdezte tőle, jellemzően mely nemzetek tagjai települnek ide. – Fogalmam sincs. Ez nincs benne az anyagban – szólt a válasz.

Demszky. A Reggel megkérdezte tőle, jellemzően mely nemzetek tagjai települnek ide. – Fogalmam sincs. Ez nincs benne az anyagban – szólt a válasz. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!